Maart


Lenteroos (Helleborus oriëntalis)

De Kerstroos is een vaste plant van ongeveer 40 a 50 cm hoogte.
Deze plant bloeit met paarse of roze bloemen.

Bloei periode: vanaf begin maart

Voor een goede groei moeten de zaaddozen direct na de bloei verwijderd worden.
Er kan makkelijk zaad gewonnen worden, maar de plant is niet zaadvast.
Houdt van een goed doorlatende grond en in halfschaduw.

De moederplant kan alleen door scheuren vermeerderd worden.


20 maart 2009: Geen chemische middelen in uw tuin,
dan krijg je vanzelf: Vogels en een Fazant in je tuin.


Achtertuin: Foto’s op 10-03-2009

Pieris japonica ‘Little Heath’

Bloeiperiode: maart/april

Winterhard: ja, blad zeer verschillende kleur schakeringen

Bladverliezend: nee

Hoogte: circa 100 cm brede heester

Grondsoort: humeus,vochthoudend

Standplaats: zon/halfschaduw

Vermeerderen: door zomerstek


Rozemarijn

Bloeiperiode: maart tot mei
Rozemarijn is een houtige en aromatische altijd groene en laagblijvende winterharde heester. De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen. De smalle naaldachtige bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant wit. De plant groeit in vertakte bundels en kan 1 tot 2 meter breed worden.

Standplaats: zon/halfschaduw.

Snoeien: om hem smal te houden kunt u hem regelmatig in de zomer en herfst snoeien.

Vermeerderen: Stekken door in augustus top stekken te nemen en met of zonder stekpoeder in stekgrond poten. En ook door in het voorjaar takken afteleggen, zodat die na een week of  8 goed geworteld zijn en dan kunt u ze van de moederplant af knippen, en op de plaats van bestemming planten.


Skimia japonica ‘Rubella’


in de bloei: 18 maart 2008

Skimmia japonica ‘Rubella’
Behoudt de donkerrode bessen gedurende de hele winterperiode. De bloemen zijn 5 tot 10 cm. hoog en zijn samengesteld uit ontelbare dicht op elkaar zittende kleine bolletjes. In het voorjaar ontluiken deze bollige onderdeeltjes zich tot kleine witte bloempjes die een fijne geur verspreiden en insecten aantrekken. De plant op zichzelf wordt tenslotte 1 meter hoog en even breed.

De Skimia heeft u het hele jaar plezier van, nu begint hij weer volop te bloeien en na de bloei komen de mooie rode besjes er weer in, zodat u met de kerst er weer mooie kerst takjes vanaf kunt knippen.
ook zijn bladeren blijven het hele jaar mooi groen, en kan in de schaduw en in de zon staan.
Snoeien:
Zo weinig mogelijk snoeien. Mocht het noodzakelijk zijn kan er in de zomer met bewolkt weer worden gesnoeid om de vorm te behouden.
Vermeerderen: door afleggen of te stekken.

Magnolia stellata


Foto op 6 maart 2008

Bloeitijd: Bloeit in maart/april.

Bloei: Typische zuiver-witte bloemen met smalle bloemdek- bladen.
De bloemen kunnen soms schade oplopen door late nachtvorst.

Standplaats:
Volle zon tot lichte schaduw. Liefst een beschutte plaats. Niet echt kieskeurig maar groeit het beste op een goede, humusrijke en voedingrijke bodem. Geef hem een vaste standplaats want hij houdt er niet van om verplaatst te worden. Liefst lichtzure grond omdat op een te kalkrijke bodem de plant gevoelig kan zijn voor ijzergebrek. Magnolia bezit een oppervlakkig wortelgestel en daarom is een diepe bodembewerking niet gewenst. Ondiep planten. Zoveel mogelijk op een lichte en beschutte plaats. Door de vroege bloei kan nachtvorst soms storend werken voor de bloemen maar de plant zelf ondervindt
daar meestal geen hinder door.

Magnolia stellata, is een bijzonder rijkbloeiende, struikvormige magnolia met stervormige bloemen. Hij groeit langzaam en blijft klein. Daardoor is deze magnolia ook zeer geschikt voor een kleinere tuin,
zoals een voortuin bijvoorbeeld.

Snoeien:
Zo weinig mogelijk snoeien. Mocht het noodzakelijk zijn kan er in de zomer worden gesnoeid om de vorm te behouden.


Camellia japonica

Camelia’s bloeien van oktober tot mei, afhankelijk van soort en vorm.
Verzorging. Camelia’s vragen dezelfde zorg als rododendrons wat de grond aangaat. Dus zuur en licht. Maar in tegenstelling tot laatstgenoemde hebben ze diepere wortels en kunnen ze dus beter tegen de droogte. Na een paar jaar kan hun penwortel makkelijk een meter diep worden.
Geef ze niet te veel voedsel en wees zeker voorzichtig met stikstof. Gebruik voeding met een hoog gehalte aan fosfor en kalium. Snoeien enkel wanneer nodig en dan in het vroege voorjaar na de bloei. Zo kan de plant in de zomer nog voldoende uitgroeien.


Foto op 3 maart 2008


Camellia jap. Barbara Morgan
Foto op 5 maart 2008

Camellia’s zijn slechts winterhard tot ongeveer – 10° C, wat de bloemknoppen betreft. Een beschutte en zonnige plaats in de tuin is hierdoor sterk aan te bevelen en als het dan vriest is het verstandig om ze s,avonds af te dekken met plastic of te beschermen met rietmatten. Zodra het overdag niet vriest is het verstandig om de plastic overdag te verwijderen zodat zij niet verstikken door te weing licht.

De plant is op zich zelf wel goed winter hard en blijft mooi groen aleen als je het bovenstaande niet doet dan bevriezen de bloemknoppen en vallen ze er vanzelf af tijdens of na de vorst.

Vermeerdering:
Het stekken van camelia’s is goed te doen. Neem de stek wanneer de stengel voldoende rijp is maar nog niet houtig, neem tussen juni en augustus, stekken van ongeveer 7 cm. van half afgerijpte scheuten. U kunt ook een stek van de moederplant nemen zodra die onder aan de stam uit gaat lopen en ongever 7 cm groot is. Moederplanten krijgen weinig water en voedsel. Dat bevordert de beworteling van de stek. Beworteling heeft zijn tijd nodig, ongeveer drie tot zes maanden.
 

Kerstroos (Nieskruid – meerdere soorten)


Foto 3 maart 2008

Bloeiperiode: november/april (afhankelijk van de soort)

De Kerstroos is een polvormende, vaste plant met wortelstok. Hoogte 35 cm, breedte 50 cm, volledig winterhard. Bloeit van november/december tot april met komvormige wit-groene bloemen vaak met een roze gloed. De donkergroene bladeren zijn groenblijvend en samengesteld.
Houdt van een goed doorlatende grond in de halfschaduw.

Vermeerderen: voor de “H.oriëntalis-hybriden”, is de beste tijd in september als de wortelgroei net is begonnen. Verdeel de plant zodanig dat elk nieuw deel minstens een mooi lang stuk wortel en een volwassen blad overhoudt. Zorg ervoor dat de wortels van de moederplant niet uitdrogen en doe dit vermeerderen op een bewolkte, koele dag.
Snoeien:
Zo weinig mogelijk snoeien. Mocht het noodzakelijk zijn kan er in de zomer met bewolkt weer worden gesnoeid om de vorm te behouden.
Vermeerderen: kan ook als de planten zijn uitgebloeid in het voorjaar, en het niet vriest. 

Sleutelbloem (Primula denticulata ‘Alba’)

Primula denticulata ‘Alba’ heeft geen bijzondere zorg nodig.

Sleutelbloem (Primula denticulata ‘Alba’)
Bloeimaand: maart/ april / mei
Blad kleur: Groen
Groei hoogte: 25 a 35 cm
Grondsoort: Goede tuingrond. Niet te droog
Wintergroen: Bladverliezend
Winterhardheid: Goed winterhard
Standplaats: Zon, Halfschaduw
Soort gewas: Vaste plant

Een zonnige standplaats en een vochthoudende grond zijn gewenst.
De slanke sleutelbloem Is in Nederland zeldzaam en daarom wettelijk beschermd.

De sleutelbloem is een behaarde rozetplant, alle bladeren staan in een rozet op de grond.

Vermeerderen: In augustus/september of in de lente half maart. Door hem te delen/scheuren


Longkruid (Pulmonaria officinalis)


Bloeiperiode: maart t/m mei

Hoogte: circa 20/30 cm

Bloemkleur: rood, blauw

Vorm: breed 30 tot 50 cm

Standplaats: half schaduw/zon

Winterhard: tot -20°C

Vermeerderen: zaait zich zelf uit.

Snoeien: van longkruid moet al het oude blad in mei, tot op de grond worden afgeknipt. Meestal zal het rond die tijd toch al bedekt zijn met meeldauw en er lelijk uitzien. Het lijkt misschien erg drastisch maar spoedig zal er nieuw, fris blad groeien.


Ribes sanguineum

Foto op 5 maart 2008

In sommige jaren kan de ribes al in maart tot bloei komen.
De ontelbare kleine roze bloemen vormen samen mooie trosjes. In het vroege voorjaar vormen deze bloemen een belangrijke voedselbron voor de eerste hommels en bijen. Als standplaats kan hij in de volle zon maar liever in halfschaduw. Een vrijstaande plant kan een hoogte bereiken van zo’n 2 meter.

Je kunt deze plant ook als haag aanplanten. Bodem: De Ribes kan overal geplant worden. Hij heeft een lichte voorkeur voor wat nattere grond.

Zonnige plaats of Halfschaduw
Bloei: maart-mei
Hoogte van de volwassen plant of struik: 200 cm
Snoeien:
Na de bloei snoeien. Mocht het noodzakelijk zijn kan er in de zomer met bewolkt weer worden gesnoeid om de vorm te behouden.

Mahonie struik ( Mahonia aquifolium)


Foto 18 maart 2008

Mahoniestruiken: zijn groenblijvende stekelig struiken en geven in het vroege voorjaar een geel-groen achtige kleur. Zij vragen weinig onderhoud, alleen de uitschietende takken na de bloei snoeien, maar hangen ze niet in de weg, dan is snoeien overbodig en kun je de mahoniestruik gewoon zijn gang laten gaan.
Het blad lijkt op dat van hulst, maar dan zachter. Het is wel bruikbaar voor kerststukjes, want het blijft in de winter aan de struik zitten. Deze heester doet het vrijwel overal in de tuin, zon en schaduw.

Boeiperiode: maart/april
Gewoonlijk worden ze 100 tot 150 cm hoog.
Wel voorzichtig zijn met de blauwe bessen die na de bloei er aankomen. Het vruchtvlees van de bes is eetbaar maar de pitten in de bes zijn giftig 


Krocussen

Kleurige crocussen, in grote groepen verspreid door de tuin, horen helemaal bij het voorjaar.
Maar ook in een pot of mand op de tuintafel doen ze het heel leuk.

TIP:
Crocussen- grootbloemig gemengd, bloeien in februari/maart ze worden ongeveer 15 a 20 cm hoog en zijn daardoor ongevoelig voor weersinvloeden, ze bloeien zowel in de volle zon en op beschaduwde plaatsen.Let er wel op bij de aanschaf van de bollen dat de wortels er goed af zijn, daar zij anders niet goed zullen groeien, dus indien u ziet dat er nog een oude wortel aan zit?, haal hem er dan vanaf zodat u een goede bol heeft, die zelf dan weer wortels kan maken.

Planten in september/december ongeveer 5 cm diep en 3/5 cm uit elkaar.
Laat crocussen hun eigen gang gaan in groepen tussen de heesters.
Wel moet er aan gedacht worden dat crocussen de neiging hebben ‘naar boven te groeien’.
Een crocus vormt bovenop de oude knol een nieuwe knol. Dit houd in dat na een aantal jaren de bolletjes boven op de grond komen te liggen.
Als dit wordt waargenomen spit men voorzichtig de bolletjes op en plant ze weer opnieuw op de gewenste diepte.

Zet de krokussen die in een pot staan, bij erg slecht weer op een beschutte plek, bijvoorbeeld onder een afdakje, dan heb je langer plezier van de bloemen.

TIP: Om dat het hier om gemengde crocussen gaat die in de aanbieding waren 100 stuks voor 6,99 euro, heb ik bij uitzondering de bollen wel ongeveer 15 cm uit elkaar geplant zodat ik in het voor jaar bij iedere kleur die dan te zien is als ze halverwege in de bloei staan ik ze dan uit ga graven en dan tevens de zaailingen en de kleuren apart over heel mijn tuin kan gaan verdelen, en ze dan ook tegelijk opnieuw weer in de grond plant, en wat water geef een paar dagen zodat ze weer verder gaan bloeien en groeien.


Narcissen

Narcissen: zijn van alle bollen het makkelijkst te planten. Het maakt eigenlijk niet uit hoe je ze in de grond stopt, ze komen altijd boven, maar ze horen met het puntje naar boven. Ze moeten ongeveer tweemaal zo diep worden geplant als ze hoog zijn. U kunt ze op elk plekje in de tuin planten, het maakt niet uit of ze in de zon of in de schaduw staan. Als u ze op een zonnige plek zet bloeien ze eerder.

Bloeien:
De narcis is een vroege bol. Ze beginnen al in de winter te groeien en steken vroeg in het voorjaar al hun eerste bladpuntjes boven de grond. U kunt ze dus al vroeg in uw tuin op zien komen. Met zacht winterweer bloeien ze al in februari en anders staan ze in maart in volle bloei.

Meerdere jaren plezier:
Narcissen zijn meerjarige bollen. Dit betekent dat ze volgend jaar weer opkomen en bloeien. Gemiddeld gaan de narcissenbolletjes 5 jaar mee. Na de bloei kunt u het beste de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dan wordt de bol minder snel ziek en de plant gaat zijn energie opslaan in de bol waardoor hij groeit en volgend jaar weer meer bloemen geeft. De narcissen komen het volgend jaar op dezelfde plek weer op.

Vermeerderen:
Narcissen, vermeerderen zelfs bij de juiste groeiomstandigheden. Hier moet men na enige jaren de in elkaar gegroeide bollen rooien, en uit elkaar trekken, daarna op een andere plaats in de tuin weer terugplanten.

Het onderstaande is ook goed te doen,
Bij Narcissen haal je de kleine kralen (bolletjes) eraf en die plant je opnieuw. Het is niet zeker, dat de kleinste volgend jaar al bloeien, net zoals bij gladiolen. Bollen moeten een zekere dikte hebben om te kunnen bloeien.


Narcissen: (Tête- à- Tête) kleinbloemig

Narcis tête-à-tête is een Narcis die veel in februari / maart in potten worden verkocht voor vroege bloei in de huiskamer. Maar ze zijn winterhard zodat zij ook in de tuin goed groeien en bloeien.
De tête-à-tête is een lage bloeiende narcis en is daardoor minder kwetsbaar voor de wind, tevens is het een voordeel dat het blad(loof) niet zo hoog wordt zodat het makkelijk afsterft en uw tuin kunt laten liggen wat tevens weer gratis meststoffen oplevert.

Extra Tip: Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen uit de narcissen dat bevorderd de langere bloei periode, ook uit de groot bloemige daar ze anders zaadbollen aan gaan maken en u geen verder bloei meer hoeft te verwachten.

Plant periode: In september/oktober kunt U de bolletjes in de tuin planten.

Bloei periode: februari/maart/april

Hoogte: circa 25cm

Vermeerderen: Als ze half uitgebloeid zijn, doe dit na een aantal jaren als ze in uw tuin hebben gestaan, daar zij zich vanzelf vermeerderen.

Spit ze uit de grond en trek ze voorzichtig uit-elkander, maak er dan bosje van circa 4 a 5 bollen per bojsje en plant dan de bolletjes tegelijk weer in uw tuin op de zelfde diepte als voorheen, dat kan je aan de lichte kleur van de stengels goed zien.


Vroeg bloeiende Tulpen


Vroeg bloeiende Hyacinten

Hyacinten zijn erg populair voor in de tuin. Eén van de redenen hiervoor is het brede assortiment kleuren. Een andere reden is de fantastische geur en de vroege bloei in het voorjaar.

Bloeiperiode: Maart- April

Hoogte: circa 25 cm

Plantdiepte: circa 20 cm

Plantafstand: circa 15 cm

Bloemkleuren: rood, roze, oranje, zalm, geel, paars, wit en blauw

Standplaats: volle zon tot gedeeltelijke schaduw

Grondsoort en toepassingen:

Hyacinten hebben een goed gedraineerde grond nodig voor het beste resultaat. Als ze worden geplant in zware klei, is het een goed idee om er wat scherp zand of turf door te mengen. Hyacinten houden van zonnige locaties. Een voordeel is dat bloemen in de schaduw langer bloeien dan wanneer ze in de hete zon staan. Het aantal bloempjes (‘nagels’ genoemd) per bloem is afhankelijk van de maat van de bol. Grote bollen kunnen 60 tot 70 nagels produceren. Bolmaten 15 tot 17 cm zijn het beste geschikt als tuinplanten.
Bloembollen planten in maart/mei


Anemone coronaria

Anemone coronaria, waar men nog vaak de naam ‘de Caen’ en ‘St. Brigid’ aan toevoegt zijn er in vele kleuren van roze, wit, blauw en purper; niet winterhard (bloei: juni-juli).

De Anemone coronaria Caen, bloemen hebben een doorsnee van 4-8 cm.

De Anemoon wordt geplant op een afstand van 5-8 cm.

Planttijd: maart/mei
Hoogte: 25 cm
Plantdiepte: 5 cm
Lichtomstandigheden: volle zon.

Vermeerderen: De Anemone coronariaknollen worden in augustus gerooid, de nieuwe bollen(kralen) die er aangegroeid zijn van elkander afhalen en moeten grondvrij schoon gemaakt worden en ze droog (donker) bewaren tot aan de planttijd in maart.


Hollandse Iris Bleu Magic.

Bloemkleur: licht blauw, geel, wit, paars, blauw

Bloeiperiode: Juni – Juli

Hoogte: 60 cm

Plantdiepte: 10 cm

Plantafstand: 10 cm

Lichtomstandigheden: volle zon

Toepassingen: bloembedden, borders en als snijbloemen.

De Hollandse iris Bleu Magic geeft de voorkeur aan goed gedraineerde grond. De bollen kunnen voor meerdere jaren in de grond gelaten worden maar de kans op vorstschade en ziekten is vrij groot. De bloemen hebben een doorsnede van 10 cm en de stelen zijn stevig.

Vermeerderen: door ze in september uit de grond te halen, en de bolletjes (kralen) die er aan gegroeid zijn als ze goed opgedroogd zijn na ongeveer 1 maand er afhalen en alles in donker en op een koele plaats bewaren, zodat u ze in maart weer uit kunt planten in uw tuin.


Oxalis deppei ‘Iron Cross’

Oxalis deppei ‘Iron Cross’ met zwartbruine kleur op de basis van de 4 bladeren.
is zeer aantrekkelijk door de donkerpaarse vlek in het centrum van de blaadjes. De bladen zijn driehoekig van vorm en tot zes centimeter lang. De plant vormt een pol, die dicht met bladen is bezet. Deze klaverzuring bloeit met roodachtige bloemen in juni – augustus. De plant wordt niet hoger dan 25 centimeter. Het is een prima bodembedekkende plant voor in de zon en halfschaduw.

Bloeiperiode: Juni – Juli
Planttijd: maart/mei
Plantdiepte: 5 cm
Plantafstand:10 cm
Hoogte: 25 cm
Lichtomstandigheden: volle zon.

Vermeerderen: door in het najaar de bolletjes (kralen) er af te halen en ze in het voorjaar maart/mei weer uit te planten, of door ze te laten staan daar zij zich vanzelf uitbreiden.


Allium oreophilum

Helder, lichtroze bloemetjes
Zeer geschikt in borders en als bodembedekker
Deze Allium bloeit in juni juli en blijft lang goed
De stelen met stervormige bloemetjes worden ongeveer 25 cm. hoog

Bloeiperiode: Juni – Juli
Planttijd: maart/mei
Plantdiepte: 5 cm
Plantafstand:10 cm
Hoogte: 25 cm
Lichtomstandigheden: volle zon.

De bloemen zijn paars-rood en stervormig. Dit soort komt pas goed uit wanneer de bollen in grote hoeveelheden worden aangeplant. Al snel zal de bol zich thuis voelen en gaan verwilderen.

Vermeerderen: door in het najaar de bolletjes (kralen) er af te halen en ze in het voorjaar maart/mei weer uit te planten, of door ze te zaaien.


Cornus alba Sibirica: Zo ziet hij er in de winter uit de,

cornus_alba_sibirica.jpg

Struiken met bijzonder gekleurde (of gevormde) takken brengen ook kleur in de wintertuin, ze verdrijven de grauwheid van het seizoen en blijven de hele winterperiode mooi. Als ze dan ook nog mooi in de zomer zijn, zoals deze bonte kornoelje, is dat helemaal perfect.

Cornus alba Sibirica


Dit is een aantrekkelijke vaste plant, met bontgekleurd blad. De bloei is van weinig betekenis en de bloemstengels kunnen het beste afgesnoeid worden om uitzaaien te voorkomen, daar de zaailingen groene bladeren zouden kunnen hebben.
Het is een plant die van, hoogte varierend is van 1 tot 2 meter, de plant gedijt het beste in de zon of half schaduw en drassige grond.

Snoeien:
Vroeg in het voorjaar voor dat de bladeren uit gaan lopen snoeien.
Mocht het noodzakelijk zijn kan er in de zomer met bewolkt weer worden gesnoeid om de vorm te behouden.

Vermeerdering: door afleggen of te stekken.


Winterdek verwijderen

Thymus x citriodorus Archers Gold

Nu de eerste vaste planten al boven de grond komen wordt het tijd het winterdek te verwijderen. Een laag blad en afgestorven plantendelen hebben de grond en de planten tegen vorst beschermd, maar nu hebben de planten licht nodig.
Het blad kan heel makkelijk met een bladhark verwijderd worden. Hark het voorzichtig uit de border. Pas op de eerste jonge planten!.

Ook andere winterbescherming in de vorm van noppenfolie, stro of rietmatten kun je nu weghalen.
Het is beter hier vroeg mee te beginnen en de bescherming bij (nacht)vorst tijdelijk weer aan te brengen. Blijft de winterbescherming te lang zitten, dan worden planten geel door lichtgebrek en krijgen ze een slechte start.


Katjesboom snoeien

Van het wilgje Salix caprea ‘Kilmarnock’ (ook wel treurkatje of katjesboom genoemd) kun je jaren plezier hebben, mits je het boompje regelmatig snoeit. Deze wilg wordt op een stammetje geënt en heeft naar beneden hangende takken.

Knip na de bloei, als de katjes lelijk worden, de takken tot op de kroon terug en niet halverwege, zoals je vaak ziet. Dan ontstaat namelijk een wilde takkenbos, die veel te zwaar en te rommelig is voor de dunne stam. Na het snoeien staat het boompje er kaal bij, maar dat is tijdelijk.


Schoenlappersplant

Bergenia of schoenlappersplant is een vroege bloeier.
Bloeiperiode: Maart / Mei

Eind maart of begin april verschijnen de hardroze bloemen. Maar soms bloeit de schoenlappersplant slecht of helemaal niet. Meestal komt dat omdat de planten zijn gezaaid en niet, zoals eigenlijk zou moeten, vermeerderd door wortelstek. Ook planten die al een tijd op dezelfde plaats staan willen op een gegeven moment niet meer bloeien.

Vermeerderen: graaf ze in de herfst op, knip de wortelstokken (met daarop een bladrozet) in stukken van 10 cm en plant ze opnieuw uit. Het volgende voorjaar verschijnen er dan weer bloemen.


Kuipplanten verpotten

Nu de dagen langer worden en het licht feller, gaan de planten groeien. Ook de kuipplanten in hun overwinteringsruimte vertonen weer tekenen van leven. Je kunt ze nu verpotten en zonodig terugsnoeien. Bij forse exemplaren is het niet altijd mogelijk om ze bij het verpotten een (nog) grotere pot te geven. De plant is dan immers niet meer te tillen.
Een oplossing voor dit probleem is ruimte maken voor verse potgrond in de bestaande pot.

Haal hiervoor de kluit uit de pot.Snijd aan de onderkant een plak van ongeveer 3 tot 5 cm van de wortels af.
Verwijder ook eventuele losse, oude aarde aan de zij- en bovenkant van de kluit.
Vul de ontstane ruimte op met verse potgrond en geef wat water.
De kuipplanten kunnen er nu minstens weer een jaartje tegen, zeker als je tijdens het groeiseizoen regelmatig bijmest.


Mollenprobleem?

Een mol is een nuttig zoogdiertje, dat wortelvretende bodeminsecten zoals emelt, engerling en koperworm op zijn menu heeft staan. Toch zien de meeste tuinliefhebbers mollen liever gaan dan komen, zeker als de gravers onder het gazon huizen. Trillingen, geluid en geur kunnen helpen als afweer.


Planten die mollen zouden weren zijn de tweejarige, giftige kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus) en keizerskroon (Fritillaria imperialis). Hun geur zou mollen afschrikken. Om de paar meter zo’n decoratieve plant rond de tuin is het proberen waard. Voor geluid (door de wind) zorgt een fles zonder bodem, ingegraven in de mollengang. De hals moet boven de grond uitsteken. Er zijn ook speciale trilapparaatjes te koop. Met een mollenval in de gang wordt het dier levend gevangen, een mollenklem doodt de mol.




Planten scheuren(Hosta)


Hosta

Planten die in de winter boven de grond afsterven om ieder voorjaar weer tevoorschijn te komen, zijn de zogenaamde vaste planten.

Na een aantal jaren verouderen deze planten. Het hart van de plant blijft achter in de groei; de jonge groeikrachtige delen zitten aan de buitenkant. Veel vaste planten hebben er dan ook baat bij als ze eens in de paar jaar worden gescheurd. Dit kun je zowel in het voor- als najaar doen. Vaste planten die je goed kunt scheuren zijn bijvoorbeeld hosta’s, margrieten, ooievaarsbek (Geranium), vrouwenmantel en herfstasters.

Zo ga je te werk: bij een Hosta

Spit of graaf de pol eerst helemaal uit.
Steek met een scherpe spade de buitenste delen eraf of trek de pol met de hand uit elkaar.
Plant de buitenste delen opnieuw uit. Het hart van de plant mag op de composthoop.



Bloemen in maart


Camelia

In maart komen naast de voorjaarsbollen als krokussen en narcissen, al heel wat planten in bloei.

Eén van de meest spectaculair bloeiende heesters in het vroege voorjaar is de camelia.

Camelia wordt vaak als kuipplant gekweekt, maar er zijn ook tamelijk winterharde soorten die in de tuin kunnen staan.


Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleja) is een prachtige zomerbloeier.Maar als hij nooit gesnoeid wordt zal hij erg hoog worden en minder bloemen geven. Om ervoor te zorgen dat buddleja compact blijft en rijk bloeit kun je alle takken op een paar centimeter boven de grond afknippen of -zagen. Wil je toch een iets hogere struik, bijvoorbeeld achter in de border, dan is het ook mogelijk om een ‘gestel’ van wat oudere takken aan te houden. Deze takken blijven elk jaar staan.

In maart snoei je alleen de (dunnere) takken die vorig jaar zijn gegroeid af. Gebruik een scherpe snoeischaar, voor dikkere takken is een handzaagje erg handig.

Het duurt meestal even, maar aan het eind van de gesteltakken vormen zich weer nieuwe scheuten die hetzelfde jaar bloeien.


Extra TIPS:

Na half maart kamperfoelie flink terugsnoeien.
Caryopteris na half maart terugsnoeien tot op de grond (bloeit op 1-jarig hout).
Plant de voorjaarsbolletjes die in je kamer hebben gebloeid nu in de tuin.

Tuin klussen algemeen in maart:

Strooi nu rond de zuurminnende planten een laagje turf van enkele cm dik aan. Deze mag gerust lichtjes worden ingewerkt met een hark of cultivator. Enkele zuurminnende planten die dit zeer zullen waarderen zijn o.a. Camelia, Heide, Pieris, Rhododendron, Azalea’s, Skimmia, Calluna.

Rozen snoeien:
De struik- en stamrozen kan je het beste tussen 1 maart en 1 april snoeien. Snoei je struikrozen kort, tussen 20 en 30 cm boven de grond. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar die een gladde snede maakt. Haal eerst al het dode hout weg, ook alle kleine takjes en snoei dan de stevige, gezonde takken in. Hoe korter je snoeit, des te krachtiger worden de nieuwe scheuten. Aan een goede struik zitten zo’n 8 à 9 sterke takken. Snoei van twee takken die te dicht op elkaar zitten of elkaar kruisen, er ook één weg. Snoei kort boven een naar buiten wijzend oog (een knop). Laat je er een te lange stomp boven zitten, dan sterft die in, en dat kan allerlei ziekten veroorzaken.
Miniatuurroosjes moet je niet zo kort snoeien, die kan je beter tussen de 40 en 50 cm boven de grond snoeien, verder is de behandeling hetzelfde. Botanische of heesterrozen moet je ook niet te kort snoeien. Als ze te groot worden, kun je wel wat oude takken bij de grond wegnemen. Bij klim-, treur- en bodembedekkende rozen kun je eventueel nog wat takken inkorten als die te lang worden of verkeerd groeien. Als er veel nieuwe, jonge scheuten vanuit de basis komen, kun je ook daarbij eventueel wat oude takken wegnemen. Heel belangrijk is dat je de takken bij klimrozen gebogen of horizontaal aan een klimrek vastbindt. Hoe beter ze horizontaal staan, des te meer bloeischeuten zullen ze vormen. De meeste stamrozen zijn gewoon struikrozen die op een onderstam zijn geënt. Die kun je bovenin gewoon als struikrozen snoeien.

Ruim oude planten stengels op

Als je de dode bloeistengels en het afgestorven blad nog niet bij de vaste planten hebt weggehaald, kun je dat nu doen. Doe dit wel voorzichtig. Beschadig de jonge groeineuzen die nu uit de grond komen niet.
Het dode materiaal kan in een compostcontainer, zodat u dat weer na verloop van tijd als compost kunt hergebruiken.
Heeft u deze winter planten tegen de vorst beschermd dan kunt u dat materiaal nu weghalen, en opbergen als het nog goed is, tot het weer winter is om het dan weer te gebruiken.

Heesters:


De heesters die in de zomer of de herfst zullen bloeien mogen we nu nog snoeien. Voorjaarsbloeiers snoeien zou betekenen dat we de takken met de bloemknoppen wegknippen. Buddleia davidii of vlinderstruik, kornoelje (Cornus) en de pluimhortensia (Hydrangea) kunt u nog tot eind deze maand vrij kort insnoeien.

Bladverliezende en ook groenblijvende sierheesters en bomen kunnen worden aangeplant of verplant. Bij het verplanten is het bij de bladhoudende heesters aan te raden een zo groot mogelijke plantkluit te behouden. Sierheesters die zijn opgekweekt in grote potten kunnen het hele jaar door worden uitgeplant.

Wie nu nog een haag wil planten met haagplanten die in de tuincentra worden aangeboden met blote wortel zal er in maart werk moeten van maken, want na deze maand zijn ze meestal enkel nog in pot te verkrijgen wat de haag een stuk duurder in aanschaf zal maken.

Bij de rode kornoelje die de hele winter met zijn mooie takken voor kleur en sfeer in de tuin heeft gezorgd kunnen de takken nu worden uitgedund. Verwijder de dikste takken zodat uw struik steeds veel jonge, frisse takken bezit die niet te hoog of te wild uitgroeien.

Hakken en wieden.

Het onkruid begint terug goed te groeien. Verwijder het wanneer je kan en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Met een hark of met een schoffel kun je al snel hele oppervlaktes onkruidvrij maken. Indien je dit doet bij zonnig weer zal het uitgehakte onkruid al spoedig uitdrogen.


Bloembollen:

Stekken van dahlia’s. De ± 10 cm hoge scheuten kunnen onder de eerste bladknoop worden afgesneden met een scherp mes. De onderste bladeren verwijderen en de stekjes in een mini serretje plaatsen bij minstens 10 °C.

De uitgebloeide narcissen vormen zaaddozen die veel energie van de planten vragen. Daarom is het aan te raden om toch wekelijks de uitgebloeide bloemen te verwijderen met snoeischaar of met de hand.

De Canna indica of Indisch bloemriet mag nu worden opgepot. Na het oppotten blijven deze nog op een vorstvrije ruimte tot ze tegen eind april naar buiten mogen.

Bloembollen van verschillende zomerbloeiende planten mogen nu al de grond in. Gladiolen, crocosmea en anemoontjes komen hiervoor in aanmerking. De nog meer vorstgevoelige zomerbloeiende bloembolplanten zoals de ananasplant (Eucomis) en de tijgerbloem (Tigridia) kunnen beter nog wat binnen blijven en pas volgende maand buiten worden uitgeplant.

Vijver:


vijverpompen kunnen terug voor stromend water zorgen zodat het water terug van zuurstof wordt voorzien voor het vele vijverleven.

Als het water een temperatuur van 10 °C heeft bereikt dan mag men de vissen al een weinig voedsel geven. Geef nog niet te veel want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.



Als er nog netten over de vijver hangen voor de afvallende bladeren dan mogen die stilaan worden verwijderd.

  1. Paulette Koper
    zondag 15 maart, 2009 om 12:15

    Wat een leuke site!!
    Heb een huis in Frankrijk en ben mijn tuin aan het aanleggen.
    Hoewel het klimaat natuurlijk milder is zijn er toch een hoop planten waar jij over praat die ik ook kan gebruiken.
    Heel erg bedankt voor de informatie.
    Zal vaak even kijken en ga zo door!

    • maandag 16 maart, 2009 om 00:27

      Beste Paulette,
      Fijn dat je deze Site leuk find, maar hij is niet alleen leuk je kan er ook nog eens een heleboel geld mee verdiennen als je alles goed leest wat er hier staat.
      En vergeet ook niet koffiedik in je tuin uit te strooien om slakken uit uw tuin op een milieu vriendelijk manier weg te houden.

      Vriendelijk groet,
      Henk Polie

  2. Rinus Wezenbeek
    vrijdag 22 mei, 2009 om 21:46

    Hoi Henk,

    Het is een mooi opgezette site met leuke plaatjes en nuttige informatie. Zoals bv het strooien van koffiedik in de tuin om slakken weg tehouden. Verleden jaar zijn zowat al de platen afgevreten van de hortas. Wat ik nu doe is het strooien van eierschalen om deze planten. Het is nog tevroeg om conclucies tetrekken maar ik denk toch dat dit helpt. Zou dit kunnen kloppen?

    vriendelijke groet van Rinus Wezenbeek.

    • vrijdag 22 mei, 2009 om 22:54

      Beste Rinus,
      Van eierschalen zou ik het niet weten, maar je kan het natuurlijk uitproberen als je ze goed fijn maakt en dan om de Hosta’s uitstrooid.

      Bij mij zelf werkt de gedroogde koffie drap het beste aleen moet je dit bij vochtig weer wel regelmatig doen, maar met een beetjegeluk hou je ook nog de katten uit je tuin, en is het tevens gratis mest voor al je andere planten daar ik het zelf al jaren lang over heel mijn tuin uitstrooi.

      Vgr. Henk Polie

  3. Frans Adriaans
    zondag 31 mei, 2009 om 21:13

    Mijn canna indica 2x is uitgebloeid. Wat moet ik nu doen ?

    Met vriendelijke groet,
    Fam. Adriaans

    • zondag 31 mei, 2009 om 21:53

      Beste Frans,

      De uitgebloeide bloemen verwijderen en de canna zal als u geluk heb, op nog veel meer mooie bloemen trakteren.
      Als hij werkelijk helemaal is uitgebloeid dan hem gewoon door laten groeien.

      Vrg. Henk Polie

  4. karlijn
    donderdag 25 maart, 2010 om 17:40

    Hoi Henk,

    wat een fantastische site!
    heel veel handige tips ontdekt
    en lekker overzichtelijk
    ik hoop dat je er in 2010 mee verder gaat hoor!!
    groetjes karlijn

    • donderdag 25 maart, 2010 om 17:58

      Beste Karlijn,

      Het is wel de bedoeling, maar de laatste maanden is er weinig aangedaan vanwege de omstandigheden, lees er meer over op de pagina Over de Webmaster, onderste gedeelte.

      Vriendelijke groet,
      Henk Polie

  5. a.lierens
    donderdag 23 september, 2010 om 08:39

    hallo Henk ik wilgraag weten wanneer of ik mijn katjes boom moet snoeien in de zomer snoei ik de lange takken wel weg anders word het een wil groei maar ik dacht dat ik hem voor de winter in valt toch iets korter kon snoeien zodat hij straks weer mooien katjes geeft gaarne uw reactie MVG abraham lierens

    • donderdag 23 september, 2010 om 16:01

      Beste Abraham,

      Een paar verwilderde takken snoeien in de zomer kan nooit geen kwaad om hem in model te houden,maar doe dat het liesfte in de avond of met bewolkt weer zodat de struik niet te snel indroogd.

      Katjes boom snoei je vlak na de bloei ongeveer in april, dus ongeveer 3 tot 4 weken na de bloei snoeien.

      Als je de struik nu in de herst of winter snoeit, dan zullen er dus volgend jaar geen katjes in komen, want die snoei je er dan af zonder dat je ze ziet zitten.

      Vriendelijke groet,
      Henk Polie

  6. Kyomity
    maandag 19 maart, 2012 om 13:42

    Mahonai aquifolium is een niet giftige soort, de bessen zijn best eetbaar en zouden zelfs een positieve werking hebben tegen eczeem en psoriasis… Ze moeten dus niet perse verwijderd worden.

    • maandag 19 maart, 2012 om 21:47

      Beste Kyomity,

      Vriendelijk bedankt voor uw opmerkzaamheid.

      Voor een deel heb je gelijk, daar het moet zijn,
      Het vruchtvlees van de bes is eetbaar maar de pitten in de bes zijn giftig.

      Dat heb ik inmiddels ook veranderd.

      Vriendelijke groet,
      Henk Polie

  7. Els Dopper
    donderdag 29 maart, 2012 om 20:51

    hallo,meneer Henk,ik heb weer wat geleerd over de koffieprut,bedankt,ik had verleden jaar een hele grote camelia,die is dit jaar bevroren en helemaal bruin,afschuwelijk zag het eruit,we hebbe hem eruit gehaald,ik kan er wel om janken,hij was 13jaar en zo mooi ieder jaar.Ik zal veel deze site bekijken,succes ermee!vriendelijke groeten van Els.

    • donderdag 29 maart, 2012 om 21:35

      Beste Els Dopper,

      Fijn dat u weer wat geleerd heb, uiteindelijk is deze site daar ook voor bedoeld.

      En wat betreft de Camelia dat is inderdaad zonde en heel erg, maar er staat hier ook beschreven dat een Camelia uiteindelijk maar tot -10 graden vorst kan verdragen en je hem dan goed moet beschermen tegen de vorst dat kan goed met noppen folie.

      Vriendelijke groet,
      Henk Polie

  8. Jac.van Hekezen
    maandag 22 oktober, 2012 om 16:16

    Goedemiddag hr. Henk
    De lage herfstasters staan volop in knop maar willen maar niet bloeien.
    De hogere herfstasters bloeien wel. Zou het kunnen dat ze te lang op dezelfde plaats staan
    Graag uw commentaar.
    M.vr. gr.
    J.v.H.

    • maandag 22 oktober, 2012 om 17:27

      Beste Jac,

      De hooge zijn bij mij ook haast uitgebloeid en de lage staan ook nog in de knop, maar die gaan heus nog wel bloeien al zal het niet uitbundig zijn. Daar we een heel raar tuin seizoen hebben gehad wat het weer betrefd.

      En wat dat verplanten betreft dat is het beste om ze om de 4 jaar te verplanten daar zij veel voeding uit de grond halen.
      Dit geld overigens voor de meeste bladverliezende vaste planten.

      Vriendelijke groet,
      Henk Polie

  9. how to lose weight easy and fast
    dinsdag 4 december, 2012 om 12:10

    This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost.
    ..HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what
    you had to say, and more than that, how you
    presented it. Too cool!

    • dinsdag 4 december, 2012 om 22:07

      Thanks,

      Greeting,
      Henk Polie

  10. maandag 10 december, 2012 om 12:34

    Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, such as you wrote the book in it or
    something. I feel that you just could do with
    a few percent to pressure the message home a little bit,
    however other than that, this is great blog.
    A fantastic read. I’ll definitely be back.

  11. Wingard1 Oborny2 Bonanno3 Spink4 Seegmiller5 Benwell6 Schramm7 Lattari8 Hackbarth9 Sherrange10 Rivera11 Derider12 Ussery13 Lamark14 Mulkin15 Charvet16 Mazzocco17 Darveau18 Knazs19 Hustedt20 Zeiler21 Rushanan22 Chen23 Rolfes24 Sanjose25 Hollerud26 Panico27
    vrijdag 1 maart, 2013 om 08:07

    I needed to compose you the little bit of note so as to thank you so much as before over the
    incredible things you have provided in this case. It
    is certainly seriously generous with people like you to offer openly precisely what some people might have offered as an electronic book to help with
    making some cash for themselves, principally seeing that
    you might have tried it if you ever considered necessary.
    Those strategies also acted to be a great way to be aware that other people
    online have similar dreams much like my personal own to grasp good deal more in respect of this problem.

    I’m certain there are a lot more enjoyable situations up front for those who examine your site.

    I must show appreciation to you for bailing me out of this particular situation. After looking out through the world-wide-web and meeting solutions which are not helpful, I thought my life was done. Living minus the strategies to the issues you’ve sorted out by way of the
    post is a critical case, as well as the ones which
    might have badly damaged my career if I had not discovered the website.
    That competence and kindness in playing with all the stuff was crucial.
    I am not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a subject like this. It’s possible to at
    this time look ahead to my future. Thanks so much for the skilled and results-oriented help.

    I won’t be reluctant to endorse your site to anyone who wants and needs guidance about this subject.

    I simply wanted to jot down a word in order to express gratitude to you for the superb guidelines you are posting here. My extended internet research has at the end been recognized with wonderful content to talk about with my family. I ‘d tell you that many of us visitors are quite fortunate to
    exist in a decent website with very many special individuals with
    beneficial hints. I feel extremely privileged to have seen your
    weblog and look forward to plenty of more fabulous times reading
    here. Thanks a lot again for everything.

    Thank you so much for providing individuals with remarkably memorable
    opportunity to check tips from here. It is always very beneficial and as well , packed with fun for me and my office friends
    to visit your website really thrice per week to read the newest issues you have
    got. Not to mention, we are certainly happy with your
    mind-blowing methods you serve. Some 1 points on this page are truly the most beneficial I’ve had.

    I must voice my respect for your kindness supporting men and women that need guidance on this niche. Your special commitment to passing the solution up and down had become particularly invaluable and have regularly allowed professionals just like me to get to their targets. Your own invaluable guide signifies a whole lot a person like me and further more to my fellow workers. Regards; from each one of us.

    I and also my friends happened to be digesting the best strategies from the blog then at once developed a terrible feeling I had not expressed respect to the blog owner for them. All the boys had been very interested to see them and now have in reality been making the most of those things. Appreciation for getting very kind and for deciding upon variety of fabulous themes most people are really desperate to discover. Our sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

    I’m commenting to make you know of the outstanding encounter my wife’s child gained viewing your webblog. She came to understand too many things, including how it is like to have an amazing coaching style to let many people effortlessly completely grasp specified problematic topics. You truly surpassed visitors’ desires.
    Thank you for providing the priceless, dependable, revealing and cool tips on your topic to Kate.

    I simply needed to say thanks once again.
    I do not know what I would have tried in the absence of
    the type of ways revealed by you directly on
    my industry. It became an absolute hard scenario in my position, however , seeing a
    well-written tactic you treated that took me to jump for happiness.
    Now i am thankful for the support and even pray you really know what a great job that you’re accomplishing training others thru your site. Most probably you have never got to know all of us.

    My spouse and i felt really happy Chris managed to finish up his investigations by way of the precious recommendations he grabbed using your web site. It is now and again perplexing to simply find yourself giving freely secrets and techniques that a number of people may have been making money from. Therefore we already know we need the website owner to appreciate because of that. Most of the explanations you’ve made, the simple site
    navigation, the relationships you can help to instill – it’s got everything astonishing, and it’s letting our son in addition to us understand the issue is pleasurable, which is certainly tremendously important.
    Many thanks for the whole lot!

    A lot of thanks for all of the effort on this blog.

    Kate delights in managing investigations and it is simple to grasp
    why. We all know all relating to the compelling ways you deliver informative guides by means of
    this web site and even increase response from people
    on the idea while our child is undoubtedly studying a whole
    lot. Have fun with the rest of the year. You are carrying out a great job.

    • vrijdag 1 maart, 2013 om 19:54

      Thanks,

      Greeting,
      Henk Polie

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:18

      Thank you,
      Henk Polie

  12. Estela
    zaterdag 16 maart, 2013 om 10:30

    Its not my first time to pay a quick visit this site, i am visiting this web page dailly and get good information from here every day.

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:06

      Thank you,
      Henk Polie

  13. Musculus pectoralis major and Pectoralis Minor
    zaterdag 23 maart, 2013 om 23:45

    I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. All the best

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:08

      Thank you,
      Henk Polie

  14. Gregory
    zondag 24 maart, 2013 om 00:50

    I blog often and I genuinely thank you for your information.

    This article has really peaked my interest. I am
    going to book mark your blog and keep checking for new
    details about once per week. I subscribed to your Feed as well.

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:13

      Thank you,
      Henk Polie

  15. Using Gynexin Regarding Natural Management Of Gynecomastia
    zondag 24 maart, 2013 om 08:29

    You need to take part in a contest for one of the best
    blogs on the internet. I am going to recommend this blog!

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:12

      Thank you,
      Henk Polie

  16. Periodic Drugs as well as Weed causes the larger Tits
    zondag 24 maart, 2013 om 08:59

    I think this is one of the most important information for
    me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is wonderful, the articles is really nice : D. Good job, cheers

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:09

      Thank you,
      Henk Polie

  17. http://chestfatburner.Com/is-weight-loss-Important-for-treating-Gynecomastia/
    zondag 24 maart, 2013 om 15:57

    This design is steller! You most certainly know how to keep a reader amused.

    Between your wit and your videos, I was almost moved
    to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
    I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

    Too cool!

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:10

      Thank you,
      Henk Polie

  18. Higher Depth Interval training workouts Slashes Guy Busts
    zondag 24 maart, 2013 om 16:00

    I simply could not depart your website before suggesting that
    I really loved the usual information an individual supply for your visitors?
    Is gonna be again steadily to check out new posts

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:04

      Thank you,
      Henk Polie

  19. Causes of why Huge Interstice Dimensions
    zondag 24 maart, 2013 om 16:17

    I am not sure where you are getting your information, but good topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

    • zondag 24 maart, 2013 om 18:01

      Thank you,
      Henk Polie

  20. Stephany Wirtjes
    maandag 8 april, 2013 om 08:20

    I appreciate, cause I found just what I was looking for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  21. jocuri gratis cu masini
    woensdag 10 april, 2013 om 21:02

    I really like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting!
    Keep up the superb works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.

    • zaterdag 20 april, 2013 om 20:49

      Thank you very much,

      kind regards
      Henk Polie

  22. hcg bellevue
    zaterdag 20 april, 2013 om 11:34

    It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding
    your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh
    updates and will talk about this blog with my Facebook group.
    Talk soon!

    • zaterdag 20 april, 2013 om 21:03

      Thank you very much,

      kind regards
      Henk Polie

  23. Luigi Villetas
    maandag 22 april, 2013 om 03:44

    Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

    • donderdag 2 mei, 2013 om 18:43

      Thank you very much,

      kind regards
      Henk Polie

  24. jocuri mario 2009
    maandag 22 april, 2013 om 22:28

    I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this info So i’m happy to exhibit that I’ve a very good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most undoubtedly will make sure to do not fail to remember this site and provides it a glance on a constant basis.

    • donderdag 2 mei, 2013 om 18:45

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  25. Jocuri masini
    dinsdag 23 april, 2013 om 21:51

    I simply could not leave your web site prior to suggesting that I really
    loved the standard info a person supply for your visitors?
    Is gonna be again steadily in order to inspect new posts

    • donderdag 2 mei, 2013 om 18:47

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  26. Stephen Mylar
    dinsdag 30 april, 2013 om 11:35

    I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my hunt for something
    regarding this.

    • donderdag 2 mei, 2013 om 18:55

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  27. zondag 5 mei, 2013 om 15:51

    Attractive section of content. I just stumbled upon
    your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account
    your blog posts. Anyway I will be subscribing to your
    feeds and even I achievement you access consistently quickly.

    • woensdag 15 mei, 2013 om 20:24

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  28. vrijdag 10 mei, 2013 om 02:40

    Hello my loved one! I wish to say that this article is amazing, great written and come with approximately
    all important infos. I’d like to peer more posts like this .

    • woensdag 15 mei, 2013 om 20:30

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  29. Lashaun Foks
    zondag 12 mei, 2013 om 21:37

    Good day I am so grateful I found your webpage, I really found you by error, while I was searching on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I donít have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great job.

    • woensdag 15 mei, 2013 om 20:33

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  30. Rubin Bejar
    dinsdag 14 mei, 2013 om 04:11

    Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks a ton!

    • woensdag 15 mei, 2013 om 20:35

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  31. is clenbuterol legal
    vrijdag 31 mei, 2013 om 21:21

    I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally
    educative and entertaining, and let me tell
    you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy I found this in my search for something relating to this.

    • zaterdag 1 juni, 2013 om 22:35

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  32. body building steroids
    zondag 2 juni, 2013 om 19:09

    Just wish to say your article is as surprising. The clearness to your
    post is simply excellent and that i can think you’re a professional on this subject. Well together with your permission let me to clutch your RSS feed to stay up to date with drawing close post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

    • zondag 2 juni, 2013 om 22:36

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  33. read full article
    donderdag 13 juni, 2013 om 17:13

    Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to make a top notch article… but what can I say… I put
    things off a lot and never seem to get anything done.

    • zaterdag 15 juni, 2013 om 23:09

      Thank you very much,
      kind regards
      Henk Polie

  34. Sabine
    vrijdag 30 augustus, 2013 om 10:26

    Treurkatje niet gesnoeid na bloei (door onwetendheid 😉 ) Kan ik die nu nog volledig terugsnoeien? Sommige sites spreken van snoeien tussen novemer en eind februari?

    • zondag 1 september, 2013 om 19:27

      Beste Sabine,
      Je kan hem nu wel snoeien maar als je hem nu snoeit dan snoei je de takken weg waar in het voorjaar de knoppen uit komen en daarna de bloesem.
      Dus is het beter om dat nu niet te doen, en dan maar een seizoen overslaan. En volgend jaar hem dan snoeien te gelijk na de bloei.

      Vriendelijke groet,
      Henk Polie

  35. Sabine
    maandag 2 september, 2013 om 22:00

    Dag Henk, bedankt voor je antwoord. Echter al nieuw vraagje: treurkatje vol knopjes en begint te bloeien op dit moment … toch snoeien dan na deze bloei? Dat boompje gaat toch niet nu én in april/mei bloeien of kan dat wel?

    • vrijdag 6 september, 2013 om 21:48

      Hallo Sabine,
      De natuur is wonderlijk, en wat het snoeien betreft als je dat wil doen dan zou ik het zeer lichtjes doen, dus enkel de toppen er uitsnoeien, dan kan je hem volgend voorjaar altijd nog kort terugsnoeien na de bloei.

      Vriendelijke groet,
      Henk Polie

  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie