Extra Tuin Tips.


Tips voor tuinonderhoud, en een veilige tuin.

Gebruik geen chemische middelen vanwege de vele giftige stoffen die daar in verwerkt zijn. Gebruik ook nooit geimpregneerd hout, daar dit zeer giftig is vanwege het arseen wat er in geperst is, en kanker kan veroorzaken. Ook het KOMO-keurmerk is levensgevaarlijk daar dat ook volgeperst is met koper houden stoffen en vele andere zwaar giftige stoffen. Gebruik ook zeker geen 2e hands spoorbielzen ook al worden zij nog zo goedkoop aangeboden daar die ook vol zitten met arseen, en ook al reeds lang verboden zijn om ze te kopen in de Tuincentra’s. Dit geld namelijk ook voor het geimpregneede hout, wat al vanaf juni 2004 wettelijk verboden is, maar nog steeds volop in de Tuincentrums en Bouwmarkten te koop is. Kijk voor meer uitgebreide informatie op: http://www.biomassa.polie.nl/


Bladluizen verdelgen op Rozen.

Als er toch bladluizen op de bloemknoppen van de rozen verschijnen, dan nijp ik er een stuk of 20 dood. Deze dode bladluizen verspreiden een geur waardoor hun natuurlijke vijanden worden aangetrokken, zoals de lieve heersbeestjes.
Zij leggen hier dan hun eitjes en hun larven beginnen langzaam maar zeker al de bladluizen op te peuzelen. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht.

Ook kunt u een bananenschil om de stam van de roos leggen om bladluis te voorkomen of koffiedik er omheen strooien.

De mier heeft van nature een samenwerking met luizen? Bladluizen leven namelijk van sap dat ze met hun zuigsnuit uit planten halen. In dit sap zit meer suiker dan een bladluis nodig heeft. Het teveel wordt afgegeven als een zoete vloeistof, bekend als honingdauw. Mieren lusten graag honingdauw. Zo stimuleren ze de bladluizen met hun sprieten om honingdauw af te geven.
Het op tijd bestrijden van mieren verkleint dus de kans op een luizenplaag!

Mieren verdelgen. Strooi op het mierenpad of uitgang koffiedik (gewoon uit het koffie filter zakje) na een a twee dagen zijn de mieren weg. Je kunt de koffiedik daarna gewoon opvegen.


Mollen verjagen.

Mollen kunnen op een natuurlijke manier worden verjaagd door geur of geluid omdat deze zintuigen heel goed zijn ontwikkeld. Stop stukjes ui, knoflook of eucalyptus in de gangen. Er zijn ook mollenbolletjes te koop die in de gangen kunnen worden gelegd en een sterke geur verspreiden.

Maar u kunt het ook met flessen zonder bodem, uit proberen, steek om de paar meter een fles in een mollengang waarbij de flessenhals ongeveer 10cm boven de grond uitsteekt. Mollen hebben een hekel aan het fluitende geluid van de wind wat door de fles gaat gieren.

Er zijn ook apparaatjes te koop die met hoge tonen of trillingen de mollen verjagen, kosten kosten ongeveer € 50.00


Enkele  planten en bloemen tips, om rekening mee te houden voor in de huiskamer:

Planten en bloemen zijn meestal behandeld met chemicaliën, sproei een nieuwe plant of bloemen eerst veelvuldig af.


Wanneer is het ijsheiligen: 12, 13 en 14 mei is het ijsheiligen. Na ijsheiligen mogen de eenjarige planten naar buiten.


Boomstam en wortels weg laten rotten.
Ik boor er gaten met de boormachine in; en giet er water met wat keuken zout er in, zorg dat het water er een tijdje blijft instaan: en na een paar jaar verrot ie en heb je gratis humus.Vertikale groeven erin zagen kan ook. En dan ook met wat water en keuken zout er in gieten.

Hars kan een hardnekkig goedje zijn wat van de bomen en takken kan afkomen, het is zeer moeilijk te verwijderen, maar met de onderstaande Tip is het geen probleem meer.
Hars van uw handen verwijderen.

Wrijf uw handen goed in met boter en de hars verdwijnt dan vanzelf even naspoelen met water en zeep.

Dit zelfde zou u ook uit kunnen proberen als u hars op uw Auto heb gekregen van onder een boom te staan of in het bos bent geweest. En natuurlijk ook hier goed naspoelen met water en een vet oplossend middel..


Gebruik lavendel, en vermijd WC-blokjes

WC-blokjes en luchtverfrissers bevatten soms de schadelijke stof paradichloorbenzeen. Inademing van deze stof kan duizeligheid, zwakte en bloedarmoede veroorzaken. Daarnaast bevatten WC-blokjes vaak natriumsulfaat dat omgezet wordt tot zwavelzuur. Dit tast rioleringen aan en draagt bij tot de verzilting van het milieu.
Bespaar het milieu: En gebruik rijshout?, maar wat is nu eigenlijk Rijshout?: Rijshout is niets anders dan gewone takken van bomen en struiken die gesnoeid zijn maar in het vakjargon noemen ze het Rijshout.
Zodra je een grote struik gaat snoeien en er lange takken van over heeft die u normaal als afval weggooit dan kunt u daar heel goed de rechte takken van hergebruiken in plaats van bamboestokken te kopen?, voor uw planten te ondersteunen tegen te grote bloemen en  als versteviging voor het omwaaien van uw kostbare planten, en gewone takken staat veel mooier in uw tuin daar ze haast niet opvallen vanwege hun natuurlijke kleur in plaats van die dure bamboestokken die eigenlijk in de tropen thuis horen als u tropische planten in uw tuin heeft staan dan zou u het zelf uit kunnen proberen van wat u beter vindt staan, Bamboe stokken of Rijshout.
Extra tip:
Als u takken van 50 cm of langer nodig heeft laat dan de zijtakken tot circa 10 cm er aan zitten daar die weer heel nuttig kunnen zijn om de stengels van je planten op te laten rusten, en je ook makkelijker de plant op verschillende hoogte dan goed kan opbinden daar je opbind draad dan niet als hij op zo zij takje rust meer naar beneden kan zakken.
En dat is nu net ook het nadeel van Bamboe stokken daar die zo glad zijn als een aal, en je plukt ook nog eens onnodig het milieu maar ook je portemonnee kaal.

Slakkengif kan ook dodelijk zijn voor hond en kat .Het strooien van slakkengif is behalve voor slakken ook levensgevaarlijk voor andere dieren. In veel soorten slakkengif komt namelijk metaldehyde voor, een onherroepelijk dodelijke stof waar geen tegengif voor bestaat. Het vergif is niet alleen aantrekkelijk voor slakken, maar ook vinden honden, katten, vogels of egels het spul lekker.

Ga de slakken liever op een milieuvriendelijker manier te lijf.

Beter water geven in de morgen. Zo zal het gewas al goed opgedroogd zijn tegen dat de slakken in de late avond te voorschijn komen en aan het eten gaan van uw planten.
Zorg dat natuurlijke vijanden van de slakken zich welkom voelen.
Zoals bijvoorbeeld. bomen, ligusterhaag en struiken voor de vogels. Zoals: Lijsters, Eksters, Kraaien, Spreeuwen, Merels.
Onder hopen van takken voelen egels zich prima.
Probeer ook goede omstandigheden voor kikkers, padden te creëren, want ook die hebben slakken als favoriet op hun dagelijks menu.
Slakken hebben altijd vocht nodig om zich te verplaatsen. Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder (lavameel) dennennaalden, schelpen, houtas, kalk of scherp-metselzand.
Hulst takken en Berberis takken vanwege hun scherpe randen en stekels.
Dit kan dus ook goed helpen om ze uit uw tuin te houden.
Planten in de tuin zetten die slakken door hun sterke geur op afstand houden(de afweerplanten, zoals hier onder).Oostindische kers (Tropaeolum majus)
Salie(Salvia officinalis)
Tijm(Thymus officinalis)
Bieslook (Allium schoenoprasum)
Hysop (Hyssopus officinalis)
Knoflook (Allium sativum)
Munt (Mentha)
Tuingeranium (Pelargonium zonale)
Venkel (Foeniculum)
Vingerhoedskruid (Digitalis)
Lavendel
Rozemarijn


Wat verstaat men onder, planten af-leggen:
Zomer bloeiende vaste planten kan men gemakkelijk vermeerderen door in het voorjaar / najaar de stengels van de plant op de aarde te leggen en dan zorgen dat de stengel waar 4 tot 5 bladeren aan zitten boven de grond uit komt, en dan een stukje van de stengel waar geen blad op zit voorzichtig de barst ervan beschadigen met je nagel of een scherp mesje, op ongeveer 5 cm lengte, daarna er wat tuinaarde overheen leggen en de tuinaarde wat aandrukken. Een klein beetje water gevenbij droog weer kan de groei bevorderen.

Het verplanten ervan:
In het najaar moet de afgelegde plant voorzichtig uit de grond gehaald worden zodat de wortels die zijn ontstaan niet beschadigt raken, en kan de stek dan op de plaats van bestemming geplant worden.Dit geld ook voor de meeste vaste heesters, dit wordt ook vaak aangegeven als men spreekt over vermeerderen van planten en het af-leggen van planten.Bekijk hier de Video over het afleggen van heesters


HEESTERS DOOR WINTERSTEK VERMEERDEREN.
Vermeerdering: van heesters door stekken in oktober.Winterstek, is de gemakkelijkste methode. Vele heesters – en bomen – kunnen het gemakkelijkst vermeerderd worden door middel van winterstek. Afgezien van water geven in droge perioden en van rondom schoffelen vraagt de stek de eerste 12 maanden geen verzorging. De jonge heesters zijn dan zo ver dat ze op hun definitieve plaats kunnen worden uitgeplant.Winterstekken zijn krachtige takken die net één groeiseizoen achter de rug hebben en verhout zijn. Ze hebben over de hele lengte knoppen waaruit in de volgende lente scheuten zullen ontstaan. Snijd de stekken bij voorkeur in oktober wanneer ze niet meer groeien en juist hun rustperiode ingaan. Sommige heesters zullen op elk tijdstip in de late herfst en in de winter uit winterstek willen groeien, maar bij andere hangt het succes sterk af van het moment waarop het stek wordt gesneden.Snijd de tak met een snoeischaar dicht bij zijn oorsprong af en kort hem dan in tot een lengte van 25-30 cm. Als de tak erg lang is kunnen er twee of meer stekken van gemaakt worden, maar de niet-verhoute, dunne top is minder geschikt omdat deze een zwakke plant zou geven of in het geheel niet zou wortelen. Snijd de stek aan de onderkant net onder en aan de bovenkant net boven een knop af.Snijd bij groenblijvende heesters de stek net onder en boven een blad af en verwijder alle bladeren van de onderste helft.Van heesters met grote bladeren zoals de laurierkers wordt met een scheermes of een scherpe schaar de helft van het blad weggenomen. Dit vermindert het vochtverlies tijdens de beworteling van de stek. Bij moeilijk wortelende heesters reageert de stek dikwijls goed op een verwonding; deze kan worden toegebracht door onderaan aan één of twee zijden een stukje bast weg te snijden.Sommige moeilijk wortelende heesters kunnen worden geholpen door het wondvlak in een groeistof te dopen.Voor u stek snijdt bepaalt u eerst de plaats waar u het stek gaat planten. Deze moet beschut zijn tegen noorden- en oostenwind. Spit de grond en werk door zware grond wat grof zand om afwatering en beluchting te verbeteren.Maak een smalle sleuf door het blad van een schop geheel in de grond te steken en dan de schop enkele centimeters naar voren te trekken.Strooi een laag grof zand van 3-5 cm in de sleuf en steek de stekken zo in het zand dat ze voor de helft of tweederde van hun lengte in de grond komen. Steek de stekken met een afstand van 8-io cm op de rij en maak de rijen op 6o cm van elkaar. Vul de sleuf verder op met tuingrond en druk die met de voet aan. Na strenge vorst kunnen de stekken omhoog komen. Druk elke stek met duim of vinger terug zodat de onderkant weer contact heeft met het zand of de grond. Druk in de vroege lente de grond opnieuw goed aan, schoffel de hele zomer regelmatig en geef bij langdurige droogte water.Een jaar later zullen de stekken van gemakkelijk wortelende planten klaar zijn om op hun definitieve plaats in de tuin te worden uitgeplant. Soorten die langzamer wortelen en/of groeien zullen nog een jaar langer moeten blijven staan voor ze elders in de tuin kunnen worden uitgeplant.


VASTE PLANTEN.

Vermeerdering door delen (scheuren)Oprooien van te dicht gegroeide planten.

Wat is scheuren?
Scheuren is de planten met genoeg wortels uit elkaar trekken om zo twee of meerdere planten te verkrijgen. Meestal behoren deze planten tot de vaste planten of de sierheesters (struiken). De planten die we scheuren noemen we de moederplant.

scheurperiode
1 herfst : september – oktober – november.
2 lente : maart – april – mei

Persoonlijk doe ik zelf liever de planten scheuren in het voorjaar.

De pas gedeelde plantjes hoeven dan niet onmiddellijk strenge vorst te trotseren. En kunnen ze in het lentezonnetje beginnen met nieuwe wortels en bladeren te vormen, zodat we weer vrij snel kunnen genieten van onze nieuwe plantjes en de bloemen.

Probeer het aantal scheurwonden te beperken en zorg ervoor dat ze zo gaaf mogelijk zijn. Als je een (bijna) bloeiende plant scheurt, dan verwijdert u het beste alle bloemknoppen, zaden en vruchten. Bloemknoppen die binnen een maand na het scheuren worden gevormd kun je het beste ook nog verwijderen. Deze vragen veel te veel energie van het net gescheurde plantje , die dit beter kan benutten voor wortel-en bladgroei.

Delen is voor de meeste vaste plan­ten de eenvoudigste vorm van ver­meerdering.

De pol wordt com­pleet met wortels en groeiknoppenuit de grond gehaald en in stukken getrokken of gesneden die alle zul­len uitgroeien tot een plant die vol­komen gelijk is aan de ouderplant. Delen dient te gebeuren in de rustperiode tussen oktober en maart, maar niet bij vriezend weer. Langzaam groeiende en vroeg­bloeiende vaste planten kunnen het best in de herfst worden gedeeld.De methode wisselt en hangt sa­men met formaat en type van het wortelgestel. Na het oprooien kun­nen kleine jonge pollen gemakke­lijk met de hand uit elkaar getrok­ken worden, maar oudere en te dicht geworden planten, waarvan de wortels een verwarde massa hebbengevormd, moeten met twee rieken uit elkaar getrokken of met een scherp mes gescheiden worden. Planten met een wortel­stok worden gedeeld door stukken met jonge wortels van de hoofd­wortelstok af te halen en knol­gewassen worden in afzonderlijke knollen gesplitst.Bij het oprooien mag de grond niet bevroren of klef zijn. Steek dicht bij de pol een riek in de grond. Licht de pol iets op en trek de riek weg; herhaal dit aan de an­dere drie kanten van de pol en til hem dan voorzichtig uit de grond.Verwijder met de vingers zoveel mogelijk grond van de wortels, waarbij geen vlezige wortel of knol beschadigd mag worden. Het kan nodig zijn de pol in water uit te spoelen zodat de groeiknoppen duidelijk zichtbaar worden.

Het delen van planten met wortelstok
Planten met wortelstok kunnen ge­makkelijk worden opgerooid, daar de wortelstok, in wezen een ge­zwollen ondergrondse stengel, vlak onder de oppervlakte groeit. Ber­genia, monarda, physalis en poly­gonatum zijn planten met wortel­stok en elke plant kan in verschil­ lende nieuwe worden gedeeld. De beste tijd hiervoor is het vroege voorjaar, juist als de nieuwe groeiknoppen uitlopen. Neem de plant op en brokkel er alle aarde af zodat de oude hoofd­wortelstok en de jongere, onder­grondse zijstengels ervan-zichtbaar worden. Kies een aantal van deze zijstengels uit, elk met twee of drie sterke groeiknoppen of krachtige jonge scheuten en gezonde wortels. Elke 5-8 cm lange zijstengel van de wortelstok is geschikt om her­plant te worden. Men kan de jonge wortelstokken met de hand van de hoofdwortelstok afhalen, maar om beschadiging van de weefsels te voorkomen is het beter ze met een scherp mes af te snijden. Doe de oude wortelstok weg en snijd de nieuwe bij tot juist onder een bundel gezonde haarwortels. Snijd alle stompjes en rotte plekken van de gekozen stukken af en ver­wijder dorre bladeren en bladste­len. Plant de jonge wortelstokken meteen, met de wortels naar bene­den en tamelijk diep, zodat de wor­telstokken goed vastzitten op on­geveer dezelfde diepte als bij de oorspronkelijke plant.

Het delen van jonge vaste planten:

Jonge, bossig groeiende vaste plan­ten met vezelachtige wortels, zoals bijvoorbeeld helenium, rudbeckia en aster, zijn gemakkelijk te delen. Na het rooien kunnen ze met de hand of een kleine riek uit elkaar worden getrokken in delen die elk gezonde wortels en sterke groei­knoppen vertonen. Snijd alle dode wortels en bladeren weg. Herplant de delen meteen op hun definitieve plaats tenzij ze erg klein zijn; is dit laatste het geval kweek ze dan in een hoekje op tot de volgende herfst.

Delen van vezelachtige en vlezige wortels.
Grote, te dicht gegroeide vaste planten niet vezelachtige wortels, zoals heleniums en phloxen, zijn dikwijls moeilijk te delen, daar onder- en bovengroei één dichte massa vormen. Als de pol uit de grond is gehaald, moeten er twee rieken rug aan rug middenin wor­den gestoken. Trek de pol dan in tweeën door de stelen van de rieken eerst tegen elkaar en dan uit elkaar te drukken. Herhaal deze handeling totdat de pol in tweeën splijt en deel iedere helft opnieuw.Snijd met een scherp mes het houtige hart uit elk deel en doe het weg; deel de rest in gezonde stuk­ken, elk met ongeveer zes knoppen ofscheuten. Verwijder dode of rot­te wortels en uitlopers vóór het uit­planten van de delen. Geef ze water als ze droog zijn. Planten met taaie, houtige wor­telrozetten zoals baptisia en rheum, kunnen niet met rieken worden ge­deeld. Snijd die met een scherp mes door en plant de delen direct.Planten met vlezige wortels zoals agapanthus en hosta worden op de­zelfde manier gedeeld als jonge vas­te planten.

Het vermeerderen van vaste planten uit stekHet delen van knolgewassen.
De manier van delen van knol­gewassen hangt samen met het type knol.Rooi de pol op en haal er voor­zichtig de aarde af. Zo nodig wor­den de planten in een emmer water uitgespoeld, zodat de groeiknop-’ pen duidelijk zichtbaar worden.Wortelknollen, zoals bij heme­rocallis en pioen, hebben groei­knoppen op de plaats waar de vle­zige wortels bij elkaar komen. Snijd de pol van boven naar bene­den door en deel zo de plant in af­zonderlijke stukken die elk een deel van de knol met groeiknoppen hebben. Plant ze meteen. Stukken met slechts één knop hebben ge­woonlijk langere tijd nodig om zich te herstellen dan die met drie zijwortels en meerdere knoppen.Deel pioenen alleen als ze te dicht worden, want ze hebben meestal één of meer seizoenen nodig om zich ervan te herstellen. Het delen moet in de herfst gebeuren.De kleine, op klauwtjes lijkende knollen van anemonen en liatris kunnen met de hand uit elkaar worden getrokken. Grote knollen kunnen met een mes in stukken worden gesneden, waarbij elk stuk een sterke groeiknop moet hebben.

Het nemen van kopstek in zomer en herfst.
Sommige vaste planten, in het bij­zonder struikachtige zoals Centau­rea gymnocarpa, penstemon, scdum, enkele saxifraga’s en ook bladplan­ten zoals anthemis en ruta kunnen het best door kopstek worden ver­meerderd. Dit neemt men in de na­zomer of vroeg in de herfst van de uiteinden van niet-bloeiende zij­scheuten.Neem de 8 cm lange stekken, elk met minstens drie bladknopen, van de top van gezonde bladsten­gels.Vul een pot tot juist onder de rand met gelijke delen turfstrooisel en grof zand of met stekgrond. Een to cm pot kan ongeveer zes stekjes bevatten. Snijd met een scherp mes of een scheermesje elke stek precies onder de laagste bladknoop recht af en pluk of snijdhet onderste bladpaar er af.Maak met een potlood ondiepe plantgaten in het grondmengsel en druk de stekken ertot aan de on­derste bladeren in. Druk de grond rondom met de vingers aan.

Geef bovenop flink water en steek een label bij de stekken. Be­dek de pot met een plastic zak en sluit die van onder met een elastiek­je. Om te voorkomen dat het plas­tic in aanraking komt met de stek­ken, kan men twee bogen van ijzerdraad onder het plastic plaat­sen. Zet de opgepotte stekken in een geschermde koude bak om ze aan de wortel te brengen.Men kan de stekken ook zonder pot in een kweekbak met een bo­demwarmte van 16°C zetten. Na vier of zes weken (minder in een kweekbak) moeten de stekken wortels hebben. Trek er zachtjes aan. Als ze niet loslaten, zijn ze be­worteld en kunnen ze uit het plastic omhulsel of de kweekbak worden gehaald. Laat de stekpotjes nog vier of vijf dagen in de bak en haal de stekken er dan uit door de pot onderstebovente keren zodat het grondmengsel er tezamen met de bewortelde stekken als één geheel uit komt. Scheid de bewortelde stekken voorzichtig en pot ze afzonderlijk op in een 8 cm pot met potgrond. Elke stek stevig aandrukken en flink gieten. Daarna goed laten uit­lekken.Zet de potten ongeveer een week in een geschermde koude bak. Knijp daarna de groeipunt uit elk stekje. Dit maakt dat de planten een sterk wortelsysteem in plaats van bovengroei ontwikkelen. Laat de stekken in een gesloten koude bak overwinteren en plant ze in het voorjaar wanneer het ge­vaar van nachtvorst voorbij is uit. Het nemen van basisstek in het voorjaar.De meestepollenvormende vaste planten zoals anchusa, armeria, hertshooi, Lupine, ridderspoor, sca­biosa en vele andere, worden niet alleen vermeerderd door delen, maar ook door stekken van jonge scheuten die in het voorjaar aan de basis van de planten verschijnen. Snijd enkele van deze basisscheu­ten, als ze 8 cm lang zijn, bij de grond of juist daaronder, af. Zet de stekken in de koude bak, hetzij rechtstreeks in de grond,of in 8 cm potten met een mengsel van gelijke delen turfmolm en zand of een andergeschikt stekgrondmengsel. Het voordeel van het stekken in pot is, dat de stekken elk gewenst moment zonder ze te verplanten kunnen worden verplaatst, bij­voorbeeld om ze na het wortelen af te harden. Houd de stekken goed vochtig door ze van boven te sproeien en doe de bak dan weer dicht. Als de nieuwe groei zicht­baar wordt, moet door geleidelijk de bak verder open te zetten meer lucht worden toegelaten. Na ongeveer zes weken worden de stekken afzonderlijk opgepot in 8 cm potten gevuld met potgrond. Zet de planten in de herfst op hun definitieve plaats.

Vaste planten van wortelstek:

Planten die te klein zijn om te wor­den gedeeld kunnen vanaf de herfst tot aan het vroege voorjaar uit wortelstek worden vermeerderd. Dikke of vlezige wortels, zoals die van dicentra, papaver en rom­neya, worden in 5-8 cm grote stuk­jes gesneden. Snijd het boveneind recht en het ondereind schuin af. Vul grote potten of diepe kistjes met een mengsel van gelijke delen turfstrooisel en zand. Maak een aantal plantgaten, 5 cm uit elkaar en 5-8 cm diep. Zet de stekken er verticaal tot aan de platte top in en dek alles af met een halve cm zand. Dunne wortels zoals van phiox en verbascum worden in iets korte­re stukjes, van ongeveer 5 cm, ge­sneden. Leg deze plat op de aarde en bedek ze met een halve cm stekgrond. Laat beide typen stek de hele winter in een gesloten koude bak. In het voorjaar worden de stek­ken die dan beworteld zijn en drie of vier paar blaadjes hebben ont­wikkeld, apart opgepot in 8 cm potten met stekgrond. Zet de potten in de zomer buiten en plant de stekken in de daarop volgende herfst uit.

Katten weghouden uit uw tuin:

het kan effectief zijn om planten in je tuin te zetten die geuren verspreiden waar katten een hekel aan hebben. Hier onder een aantal planten waar een kat niets van moet hebben en dus op een natuurlijke milieu vriendelijke manier dan ook uit uw tuin blijft.Dictamnus (vuurwerkplant) Ruta graveolens (wijnruit) Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek/tuingeranium)Aloysia triphylla (citroenverbena) (Tagetes) AfrikaantjesBoerenwormkruidRuta graveolens (wijnruit) helpt ook bij het op afstand houden van katten. Struiken met doorns en stekels (meidoorn vuurdoorn, klimroos, hulst, berberis)

Nog een goede milieuvriendelijke manier om katten te verjagen zijn de onderstaande middelen.

Berberis snoeisel tussen je planten en er komt geen kat meer in, of in de winter Hulst takken, voor alle 2 geld trek wel handschoennen aan als je wat in je tuin moet doen vooral die Berberis takkjes hebben zeer scherpe naalden en dringen snel in je huid.

Het is uiteraard geen aangename manier voor de katten maar wel een doeltreffende methode voor u zelf, om de katten uit uw tuin te houden. Peper strooien op de plaats waar de katten het te bont maken, citroenschillen leggen, tussen de planten het uit strooien van koffiedik.

Rechter verbiedt katten te poepen in de tuin van de buren.
Loslopende katten die in andermans tuinen poepen zijn verboden. Hun eigenaren lopen de kans een dwangsom opgelegd te krijgen wanneer zij hun troeteldieren, voor tuinliefhebbers vaak een doorn in het oog, laten kuieren over de grond van de buren. Het poepen, vernielen van planten of opeten van jonge vogeltjes hoeft niet eens te worden bewezen. Dit blijkt uit een vonnis in 1997 van de rechtbank van Maastricht in de eerste zaak die rond deze veel voorkomende vorm van kattenoverlast werd aangespannen. Aan het vonnis van de rechtbank hebben kattenhaters niet veel steun. In die zaak ging het om iemand met vier katten, die regelmatig buurmans tuin bezochten om daar in keurig gegraven kuiltjes hun stinkende uitwerpselen te deponeren.


Katten poep kan geen kwaad voor de planten. Maar de kattenontlasting kan wel een aantal ziektes veroorzaken.
Die overgebracht kunnen worden op mensen. Let dus goed op als u groenten in uw tuin heeft staan.


Onkruidbestrijding. Iedereen heeft wel een gieter in huis. Die vul je voor 3/4 met water en 1/4 met Schoonmaak-azijn. Het kan ook in een sproeier. Je hele terras inspuiten. En het geheel lekker een paar dagen in de zon laten drogen. En je spoelt het zo weg. Gebruik je het onverdund op je terras heb je ook meteen geen onkruid meer. Dit wordt al vele jaren in de kassen gebruikt. In de ecologische landbouw wordt azijn gebruikt om onkruid te bestrijden. Het spuiten van een oplossing van 5 tot 10 procent azijn in water doodt de onkruiden vossenstaart en het hardnekkige akkerdistel tijdens de eerste twee weken van hun groei. Gras op paden en opritten en het groen tussen tegels kun je op deze milieuvriendelijke manier weg krijgen.

Luizen: bladluis, zwarte luis, bloedluis en wolluis, zorgen voor schade aan jonge knoppen en jonge takken doordat ze met hun monddelen sap zuigen uit de jonge bladeren en takken van de bonsai, wat in een later stadium resulteert tot beschadigde, onvolgroeide bladeren en takken. Wat ook een mogelijkheid is om bladluis van uw planten weg te krijgen. U kunt ook water met een scheut spiritus vermengen en met een plantenspuit op de bladeren spuiten. Herhaal dat enkele dagen later nog een aantal malen en bent u van uw bladluis af. Bestrijding: Spuiten met een oplossing van peuken en een beetje zeep, herhaal dit om de 10 dagen, omdat de levenscyclus van een luis 10 dagen is en dan de eitjes weer uitkomen waarna men weer met een nieuwe besmetting zit. Een probaat middel tegen veel ongedierte.


Doe 10 sigarettenpeuken in een kopje met water voor bladluis, laat dit 24 uur staan, zodat de nicotine in het water kan trekken. Zeef de volgende dag het tabaksgruis uit het water en voeg dit concentraat toe aan een liter water, doe hierbij een klein scheutje zeep (uitvloeier) en spuit dit op de te behandelende planten. Herhaal dit, om de 10 dagen minimaal.

Bent u aan het schilderen geweest en zitten uw handen vol verf? Gebruik dan beslist geen terpentine, dat is slecht voor de huid. Neem het filterzakje van de koffiepot, schud de koffiedrap op uw handen en wrijf dat een poosje goed in de huid. Daarna lekker wassen met water en zeep en u zult zien hoe mooi schoon uw handen weer zijn. Maar dit zelfde werkt ook uitstekend, als u bruine vingers heeft van het roken.

(Witte)Plastiek tuinmeubelen krijg je weer als nieuw met (goedkope) tandpasta. Met een vochtige stevige spons (niet met een schuurspons) met tandpasta en een weinig water schuren.

Begieten der tuinpaden
bij droog weer met schoonmaak azijn belet het opkomen van onkruid.

Een grotere fruitoogst
krijgtmen door besproeien van de bomen ten tijde van de bloei.

Vol, fris fruit oogst men?
Als de bomen op de dag vóór de pluk flink. besproeid worden.

Boomkanker geneest men door de bomen te bestrijken met houtazijn.

Appelbomen, zoete pruimen, zoete kersen, perziken en bessen hebben meer kalk nodig dan peren, morellen en kwetsen.

Vruchtbomen beschermt men tegen mussen, doordat men een klos garen kriskras over de boom in kwestie werpt. De mussen blijven met de vleugels daarin hangen.

Meeldauw (schimmelpluis) en ander klein ongedierte vernietigt men, als men ca. 2 eetlepels keukenzout op een grote emmer water oplost en daarmee de aangetaste plekken besprenkelt.

Knoflook kan ook gebruikt worden om roest en meeldauw (schimmelpluis) op de planten in de tuin of hobbykas te bestrijden. Een paar teentjes knoflook fijnsnijden en daar dan ongeveer een liter heet water overgieten daarna er een paar druppels afwasmiddel aan toegevoegen waardoor de oplossing beter aan de bladeren en stengels zal hechten (uitvloeier) waardoor er een knoflookthee ontstaat. Een paar keer per dag de planten met dit middel besproeien en na verloop van tijd is de aantasting verdwenen. Ook rozen, die heel gevoelig zijn voor meeldauw kunnen met deze knoflookthee behandeld worden.
Voorkomen van mieren. Spray azijn rond deuren, apparaten en langs andere plekken waar je ooit mieren gezien hebt, ook koffie drap werkt uitstekend.

Mieren verdelgen.
Alleen als men er echt last van heeft? zoniet laat ze dan gewoon hun natuurlijke gang gaan, daar ze ook nuttig kunnen zijn in uw tuin.Er zijn verschillende opties:- Het uitstrooien van: lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.- Het planten van boerenwormkruid, afrikaantje en goudsbloemen in uw tuin.- Het uitgieten van uien- en knoflooksap.- Het uitstrooien van rode peper, koffiedrap, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen en kalk. Mieren houden van warmte en bouwen daarom bij voorkeur een nest onder bestrating. Geef ze geen kans: zorg voor een stevig gevulde voeg tussen de tegels en houdt de bestrating onkruidvrij door geregeld te vegen.

Koolstronken moet men na de oogst verbranden, daar ze door insecten bij voorkeur als broedplaats gebruikt worden.

Tegen de wijnluis plant men tomaten tussen de stokken.

Rupsen op rozenstruiken doodt men, als men de natte struiken met as van tabak bestrooit.

Moeten rozen pas in de herfst bloeien, dan breekt men de knoppen tot de gewenste tijd eraf.

Plant men hennep om groentebedden, dan zijn deze tegen rupsen en insecten beschermd.

Hetzelfde bereikt men, als men tomaten tussen groente plant, daar de lucht van deze planten de vlinders verdrijft.

Spitsmuizen moet men niet doden, daar deze van slakken, wormen en insecten leven.

Naaktslakken.
De naaktslak is een alleseter. Hosta’s, herfstasters en het harige longenkruid gaan er ’s zomers in als koek. Als het maar groen is. In een jaar dat er veel slakken zijn worden de smakelijkste gewassen tot aan de grond toe opgegeten. De volgende lente komen de planten weer boven de grond alsof er niets gebeurd is, maar ook de naaktslak is weer gesignaleerd.

Naaktslakken behoren tot de weekdieren die ademen via de longen. Als u het diertje wat beter bekijkt, dan ziet u achter de kop met de vier uitsteeksels een opening. Dit is geen oog, maar hierdoor haalt hij adem. Het doorgaans donkerbruine dier dankt zijn naam aan het feit dat hij geen huisje meehoeft te zeulen. Althans niet zichtbaar. Onder zijn glibberige huid verbergt hij een overblijfsel van wat ooit een slakkenhuis was.

Afgezien van onze geliefde sierplanten en zorgvuldig gekweekte groenten bestaat het menu van de naaktslak uit schimmels, knollen, mest, keukenafval, en…giftig lokaas dat tuin”liefhebbers” rondstrooien om het dier te bestrijden.In vrijwel alle slakkenbestrijdingsmiddelen zit de zwaar giftige stof metaldehyde. Sommige producten bevatten ook methiocarb, een insekticide dat kankerverwekkend is.

Beide slakkenbestrijdingsmiddelen vergiften doden niet alleen slakken, maar ook egels, marters, dassen, vogels en uw geliefde kat of hond. Er sterven jaarlijks vele huisdieren aan slakkendoders, zonder dat de eigenaar zich hiervan bewust is.

Ga de slakken liever op een milieuvriendelijker manier te lijf.
De diertjes worden aangetrokken door vocht en ze verafschuwen droogte. Strooi dennennaalden, schelpen, houtas of kalk om de bedreigde planten in de tuin. Dat vormt een droge barrière waar de slakken niet overheen willen. Plant verder veel lavendel, rozemarijn, salie, tijm, knoflook en hysop. Daar hebben de slakken een hekel aan, wist u dat zij ook een hekel hebben aan koffie drap?. En maak de tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor egels, spitsmuisjes, vogels, salamanders, kikkers en padden. Die zijn dol op naaktslak.

Ritnaalden zijn zeer taai en zijn alleen te verdelgen door de grond af te zoeken. Een goed hulpmiddel daarbij is, als men aardappelen doorsnijdt en met het snijvlak naar beneden stevig in de grond drukt. Het gedierte verzamelt zich daaronder en men kan ze van tijd tot tijd bijeen zoeken. Een verder hulpmiddel is sla, dat men tussen de planten zaait en waarvoor de wormen een voorliefde hebben. Zodra de planten beginnen te verwelken, kan men ze met de wormen uittrekken.

Zaad beschermt men tegen vogels, als men het een dag in water legt en met poedermenie bestrooit.

Mussen verdrijft men van de bedden, als men daarop een hazenpootje legt.

Plantenmest uit de keuken Werkwijze.
Zoek een onoverdekt beschut plekje in de schaduw 1 x 1 meter. Bedekt het met een laag afval (25 cm) Onkruid binnen in: daar wordt het zó warm dat de zaadjes niet kunnen kiemen. Goed aanstampen. Dun laagje compostmaker erover. Ga zo door tot de berg ongeveer 1.2m is. Bij erg droog weer een emmer water eroverheen. Dan… rustig laten sudderen. Na 8 tot 10 weken in het binnenste prikken, als het daar zwart is en korrelig en zoet ruikt is de compost klaar. Wat kun je al zo gebruiken? Uit de keuken: theebladeren, bedorven fruit, schillen, voedselresten, groenteafval. Uit de tuin: gemaaid gras,oud strooi, onkruid, dierlijk- of menselijk mest, oude bloemen, snoeisel, bladeren.

Wat niet kan in de compostbult:

zieke planten (schimmels b.v.) takken, spaanders, brokken hout.

Kruidentuin Tijm, bieslook, bonenkruid, peterselie, dragon, selderie, venkel, dille, kervel,en knoflook zo vers uit uw tuin of balkon.Werkwijze Een stukje tuin wat gelegen is in de volle zon (2 á 3 vierkante meters) spit u flink los. Strooi er een mest mengsel overheen, waarin stikstof overheerst. Aanharken en verdelen in 10 rechthoekige stukjes. Even een regenbuitje er overheen en zaaien maar in april. Houdt de grond vochtig tot de kruiden gaan groeien.Knoflook kan wat recalcitrant zijn. De teentjes 1,5 cm onder de grond stoppen. Peterselie en selderij verdagen elkander niet. Afstand bewaren en niet naast elkaar zaaien. Voor flatbewoners in de balkonbak gaat het net zo goed.

Grasveld Om een mooi grasveld te krijgen gaat u als volgt te werk:
Grond diep loswerken, koeien- of varkensmest meespitten en vochtig maken (regen of sproeien). Dan onkruid, stenen en andere obstakels eruit halen. Gelijk harken en aantrappen of rollen. Wachten op windstil weer. Terrein 10 vakken verdelen van 1 vierkante meter en elk vak bestrooien met plus mins 25 gram zaad. Langs de randen iets meer zaaien. Hierna het zaad voorzichtig (niet te diep) inharken. Aanrollen of met planken onder de voeten de grond aanstampen. Niet sproeien voordat ‘t gras is opgekomen.Een goed mengsel is: 20% gewoon roodzwenkgras, 30% fijn bladig schapegras, 30% fijnbladig veldbeemdgras en 20% gewoon struisglas. O ja de vogels, houdt ze uit de tuin. Ze zijn gek op graszaad. Maak een vogelverschrikker en hippe broek een jasje van aluminiumfolie, ritselt zo lekker, lukt het wel.

Bloemen en planten.
Rozen verbeteren de algemene conditie. Rozen regelen de bloeddruk. Rozen vergroten het verlangen naar liefde. Orchideeën, anjers en zelf tulpen wekken ook liefde op het zijn ‘liefdesbloemen.’ Alle chrysanten en geraniums het huis uit! Want die maken moe. Verschrikkelijk moe. De bloemen scheiden kleine deeltjes af, die bepaalde microben in de lucht vernietigen, resultaat: weg energie. Aldus dr.Kurt Jeremias.

Planten gaan ook met vakantie zoals uw huisarts naar cursus gaat.
Vakantie is voor de meeste planten in de winter. Ze hebben dan weinig water nodig, niet bemesten, op een koele plaats zetten (een slaapkamer b.v. waar veel gelucht wordt, is een paradijselijk oord). Maar er zijn ook planten die een tijdje helemaal in retraite willen, zij prefereren volstrekte eenzaamheid boven uw gezelschap, laat staan dat van uw gieter, Vooral knolgewassen zijn daar sterk in: archimenes, knolbegonia, caldadium en gloxinia. Laat naar de bloei de plant afsterven (de caladium geeft zelf het sein door z’n bladeren e laten vallen) en zet de potin de kast, laat hem daar rustig overwinteren, ver weg van licht, lucht, vocht en zon.

EN KIJK ER NIET MEER NAAR OM. De hele winter niet. Pas in ‘t vroege voorjaar ontwaken ze uit hun winterdroom.Haal deknollen uit de oude verdroogde aarde en pot ze op in verse bloemistengrond. Zet ze warmer, geef ze langzamerhand wat meer te drinken en.. ze zijn weer voor de hele zomer in hun knollentuin!


Vogels in de tuin.
Sijsjes houden van hoge bomen, de kruin van de spar bijvoorbeeld; een nachtegaal zingt meer met overgave als hij/zij bed in laag struikgewas kan spreiden, met lekker veel brandnetels eronder.;De tjiftjaf is een laag-bij de-grondse nestelaar: in loofhoutbosje en roezig struikgewas; Kwikstaarten houden van een hol in oude boomstronk een gaatje tussen de dakpannen of een fijne brievenbus.; Merels zijn dol op taxushagen; Een groenvink nestelt in groenblijvende struiken (of fruithout); Tuinfluiters houden van dichte klimoppen.

Koolplanten als narcissen, krokus enz. moeten om de paar jaar verplaatst worden en wel zo ver mogelijk uit elkaar, daar te dicht op elkaar staande planten niet bloeien.

Tips voor rondom het huis.Bloed verwijderen met melk.
Melk om bloed uit kleren, meubels of wat dan ook te verwijderen. Je giet/dept de melk op de vlek. Laat het even intrekken en dan spoel je het uit of je dept de melk weg met water. Het werkt altijd, zelfs met oudere vlekken!

Het Ossengalzeepje.
Leg de modderige kleren eerst in een emmer met koud water, zodat de modder naar de bodem zakt, anders gaat je wasmachine stuk. Daarna de vlekken insmeren met ossengalzeep, even in laten trekken, wassen met waspoeder: schoon !

Poep-, bloed-, pen- of vetvlekken: het wasgoed nat maken ( poep uitspoelen , vies werkje maar ja, van je eigen kind valt dat wel mee ) vlek insmeren met ossengalzeep, even in laten trekken, wassen met waspoeder: schoon !

Ossengal is goedkoop, je doet er erg lang mee en het is niet schadelijk voor het milieu !

Verflucht weg.
Heeft u een hekel aan een verflucht? Geen probleem, als u in de ruimte waar geverfd wordt een in vieren gesneden ui neerlegt. De ui absobeert de verflucht en omdat hij daardoor uitdroogt, heeft u ook geen last van de lucht van de ui.

Melk tegen verfgeur.
Als u schildert met verf op terpentinebasis kan die vervelende lucht nog lang blijven hangen in de ruimte. Vooral in de slaapkamer is het niet prettig als er een doordringende verflucht hangt. U kunt dat voorkomen door er een schaaltje volle melk neer te zetten. De melk neemt de verflucht op en dat scheelt een hoop ergernis. Na enkele dagen gooit u de melk gewoon weg.


Tuin met een vette kleigrond: Moet ik kleigrond gaan mengen met tuinaarde?.

Is niet direct nodig, maar bij het planten wel wat tuinaarde in het plantgat stoppen, al was het maar om de wortels er goed in te kunnen stoppen (lukt niet zo goed met klonten klei).De goedkoopste en beste manier om kleigrond beter bewerkzaam te maken, en voor een betere tuinstructuur te zorgen is in eerste instantie om een laag metzelzand van ongeveer 5 cm dik over je tuin uit te strooien, en daar na de gehele tuin licht om spitten dus op ongeveer 15 cm diep. Een tuinfrees doet ook wonderen daar dan de grond en het zand tegelijk goed vermengd is.

Heb je er nog wat extra geld voor(of over) dan kunt u ook nog na een maand nadat de tuin is omgespit een laag goede tuinaarde er overheen uitstooien van ongeveer 10 cm om de vasteplanten een snellere groei te geven, en daar door je kleigrond dan ook niet te snel uitdroogt bij een warme zomer.

Deze bovenstaande werkzaamheden, moet je natuurlijk wel doen als de tuin droog is, daar als hij nat is je bij kleigrond er als hetware een betonnen grondplaat van maakt, en er dan bijna niets meer zal groeien en al uw werk overbodig is geweest. En uw geld dan lettelijk en in een bodemloze put is verdwenen.

Welke soorten gedeien goed in vette klei en bloeien uitbundig?

In vette kleigrondtuin groeien goed:
– vlinderstruik
– grote kaardebol (kan dik twee meter hoog worden)
– stokroos
– diverse oeverplanten (bv. gele lis, dotterbloem)
– margrieten
– artisjok (tegen alle verwachting in)
– vergeetmenietjes (maar die zaaien enorm uit, ze zijn een plaag af en toe)
– winterjasmijn (doet het goed op niet te natte plaats)
– smeerwortel (onuitroeibaar)
– een paar varens
– een paarse lavathera die in een bloemenzaadmengsel zat komt elk jaar groter terug en zaait zich uit
– papaver
– anemoon (anemone coronaria)
– salie
– kerstroos
– crocosmia
– rode zonnehoed
– monnikskap
– akeleiAzijn supermiddel… ook voor in de tuin, en voor heel veel andere toepassingen.

Gebruik geen chemische middelen vanwege de vele giftige stoffen die daar in verwerkt zijn.
Iedereen heeft wel een gieter in huis. Die vul je voor 3/4 met water en 1/4 met SCHOONMAAK AZIJN. Het kan ook in een sproeier. Je hele terras inspuiten. En het geheel lekker een paar dagen in de zon laten drogen. En je spoelt het zo weg. Gebruik je het onverdund op je terras heb je ook meteen geen onkruid meer. Dit wordt al vele jaren in de kassen gebruikt.
In de ecologische landbouw wordt azijn gebruikt om onkruid te bestrijden. Het spuiten van een oplossing van 5 tot 10 procent azijn in water doodt de onkruiden vossenstaart en het hardnekkige akkerdistel tijdens de eerste twee weken van hun groei. Gras op paden en opritten en het groen tussen tegels kun je op deze milieuvriendelijke manier weg krijgen

1. Doodt gras op paden en opritten.
2. Doodt onkruid, onverdund erop spuiten tot het onkruid vergaan is.
3. Verhoogt het zuurgehalte van de bodem. In hard water azijn bij een gallon (3,5 liter) water doen om je rododendrons, gardenias, of azalea’s water te geven.
4. Voorkomt mieren. Spray azijn rond deuren, apparaten en langs andere plekken waar je ooit     mieren gezien hebt.
5. Chroom van auto’s mee poetsen, onverdund.
6. Slechte geur van hondenvacht kan je weg krijgen met azijn: de vacht insmeren met onverdunde azijn, daarna spoelen.
7. Houdt katten weg. Azijn aanbrengen op plaatsen waar je niet wil dat de kat slaapt, loopt of gaat krabben.
8. Voorkomt dat honden hun oren gaan krabben. Hiervoor een schone, zachte doek gebruiken die gedrenkt is in verdunde azijn.
9. Kippen gaan elkaar niet meer pikken als je wat azijn in hun drinkwater doet.
10. Vlees wordt malser als je het een nachtje laat marineren in azijn.
11. Frist groenten op. Laat de verwelkte groenten in twee kopjes water en een eetlepel azijn trekken.
12. Kook lekkerdere eitjes als je twee eetlepels azijn bij het kookwater doet. Dit voorkomt dat ze openbreken tijdens het koken.

13. Verzacht een bijen- of kwallensteek. Aanstippen met azijn.
14. Verzacht zonnebrand. Lichtjes inwrijven met azijn, en regelmatig herhalen.
15. Haarconditioner: breng een eetlepel azijn aan op je gewassen haar om overgebleven shampoo te verwijderen.
16. Verzacht droge en kriebelende huid. Twee eetlepels bij het badwater doen.
17. Voorkomt roos. Na de shampoo spoelen met een oplossing van azijn en 2 kopjes warm water.
18. Verzacht een zere keel. Doe een koffielepel azijn in een glas water, gorgelen en spoelen.
19. Behandelt sinusinfecties en bronchitis. Doe ¼ kopje of meer azijn in het aerosolapparaat en verdamp.
20. Voel je beter met azijn: doe een koffielepel appelazijn in een glas water met een beetje honing, dat vermindert de eetlust en geeft je een gezond gevoel.
21. Werkt als geurvreter voor het keukenafvoerputje: giet minstens een keer per week een kopje azijn erdoor. 30 minuten laten staan en dan koud water erdoorheen laten lopen.
22. Verwijdert uiengeur. Op je vingers doen voor en na het uien snijden.
23. Maakt houten snijborden schoon en desinfecteert ze. Onverdund gebruiken.
24. Verwijdert fruitvlekken van handen. Met azijn inwrijven.
25. Verwijdert vet en geurtjes van borden. Een eetlepel azijn bij het afwaswater doen.
26. Maakt een theepot schoon. Een mengsel van water en azijn erin doen en de bruine aanzet verwijderen.
27. Verfrist brooddozen: een stuk brood met azijn erop in de brooddoos doen en een nachtje laten zitten.
28. Maakt je koelkast schoon met een oplossing van evenveel azijn als water.
29. Maakt afvoeren schoon: een handvol sodakristallen met een ½ kopje azijn. Met warm water spoelen.
30. Maakt vuilafvoeren schoon: maak ijsblokjes van azijn en doe ze door de afvoer. Daarna koud water.
31. Jampotten of glazen potten kan je schoonmaken en opfrissen voor hergebruik met azijn.
32. Maak je vaatwasser schoon door er eens per maand een kopje azijn in te doen en een cyclus te laten afwassen. Hierdoor wordt de machine vanbinnen schoongemaakt.
33. azijn in wc..nachtje laten inwerken en borstel erlangs en viola schone toilette..
34. Maak porselein en fijne glazen schoon met azijn: een kopje azijn bij een spoelbak water: voorzichtig erin doen en daarna laten drogen aan de lucht.
35. Verwijdert vlekken uit potten en pannen. Vullen met een mengsel van 3 eetlepels azijn per ½ liter water. Laten koken tot het vuil oplost en weg kan geveegd worden.

36. Maakt de microgolfoven schoon. Een mengseltje maken van ¼ kopje azijn en 1 kopje water en dat laten koken in de microgolfoven. Maakt de oven schoon en verwijdert geurtjes.
37. Los roest op schroeven en ander metaal op. In onverdunde azijn laten weken.
38. Verwijdert kookgeurtjes. Hiervoor een potje water met azijn laten sudderen op het vuur.
39. Ontstopt je stoomstrijkijzer. Een mengsel maken van evenveel azijn als water en dat in het reservoir doen. Op volle stoom zetten en 5 minuten laten aanstaan in verticale positie. Daarna uitschakelen en laten afkoelen. Alle losse deeltjes zouden nu eruit moeten komen.
40. Een verbrande ijzeren plaat kan je schoonmaken met azijn. Evenveel azijn als water in een kleine kookpot opwarmen, deze oplossing op het ijzer gieten om donkere of verbrande vlekken te verwijderen.
41. Verwijdert pluisjes op kleren. Een half kopje azijn bij het spoelwater doen.
42. Voorkomt dat kleuren uitlopen in de was. Kleren in onverdunde azijn doen voor je ze wast.
43. Verfrist je wasmachine. Doe regelmatig een kopje azijn in de machine en laat een gewone cyclus draaien zonder was. Lost zeepresten op.
44. Maakt kleuren terug levendig. Doe een ½ kopje azijn in het spoelbakje van je wasmachine.
45. Verwijdert vet van suede. Doe azijn op een tandenborstel en wrijf voorzichtig over de vlek.
46. Verwijdert hardnekkige vlekken. Voorzichtig met azijn wrijven op fruit-, jam-, mosterd-, koffie- en theevlekken. Daarna wassen als normaal.
47. Verwijdert sigarettengeur uit kleren. Doe een kopje azijn bij een bad vol heet water. Hang de kleren erboven.
48. Verwijdert (afneembare) stickers. Een paar keer inwrijven met azijn. In laten weken, daarna afwassen.
49. Maakt brillen schoon. Elke lens met een drupje azijn schoonmaken.
50. Verfrist snijbloemen. Twee eetlepels azijn en één eetlepel suiker per ¼ liter water.Mocht u ook nog een milieu vriendelijke Tip hebben?. Die hier nog niet bijstaat, dan kunt u die e-mailen naar: webmaster(at)polie.nl en hij zal dan zo spoedig mogelijk er bij geplaatst worden. 1. Anne-Marie
  dinsdag 20 mei, 2008 om 06:28

  Interesante site, erg behulpzaam.

 2. dinsdag 20 mei, 2008 om 12:41

  Bedankt, Anne-Marie,

  Vriendelijke groet,
  Henk Polie

 3. l.j.wesseling
  zaterdag 16 augustus, 2008 om 18:01

  Weet iemand een oplossing om varens uit een tuin te krijgen die door de graszode heen komen?

 4. mieke
  woensdag 10 december, 2008 om 13:12

  mieke reisiger woensdag 10 december 2008

  een gezellige site met veel informatie.

  weet iemand wanneer de beste tijd is om smeerwortel te rooien (gedeeltelijk)? Ik wil daar creme van maken, uit een artikel begreep ik dat zij dat in maart deden. Het lijkt mij zo’n vreemde tijd, vandaar deze vraag.

 5. zondag 9 augustus, 2009 om 14:57

  Beste Henk,

  Je beschrijft een paar keer de mogelijkheid van roest in de stokrozen. Mijn lievelingsrozen zijn dit jaar door de roest geveld. Ook de seringen en de kamperfoelie zijn aangetast. Is er misschien een – bij voorkeur milieuvriendelijk – middeltje tegen? Of is rooien, zoals op sommige sites gezegd wordt, de enige remedie?

  Alvast bedankt, groeten Anna.

 6. maandag 10 augustus, 2009 om 21:05

  Beste Anna,

  Bij de rozen de roest blaadjes verwijderen niets op de grondlaten liggen dat geldt ook voor je andere planten natuurlijk alleen als daar stengels of takken bij zitten die hellemaal verroest zijn dan kan je die gerust weg snoeien, en zorg er voor dat al het afval tegelijk in de vuilcontainer gaat.
  Als je dat allemaal gedaan heb dan kun je proberen om ze met een plantenspuit gevuld met bier mag ook alkohol vrij zijn ze flink bepuiten, als het goed is dan moet je er daarna van afwezen.

  De planten rooien en weggooien is een leuk verkoop praatje.

  Vriendelijke groet,
  Henk Polie

 7. Gerard Leferink
  maandag 18 januari, 2010 om 11:18

  Merels zetten mijn hele gazon op de kop op zoek naar wormen.
  Ik heb al ééns met een net gewerkt maar daar kruipen ze onder en raken erin verstrikt.
  Bestaat er iets wat ik er op kon strooien waar ze een hekel aan hebben?

  In afwachting en vriendelijke groet,
  Gerard Leferink, Haaksbergen.

  • zondag 24 januari, 2010 om 22:42

   Beste Leferink,

   Probeer het eens met wat koffie drap wel goed gedroogd zo dat je het makkelijk uit kunt strooien.

   Op een gazon heb ik het nooit uit getest, maar wel op plaatsen in mijn tuin waar zij de bloembollen op gingen eten, na 2 dagen wat koffie drap gestrooid te hebben zijn ze niet meer daar op bezoek geweest.

 8. woensdag 17 maart, 2010 om 12:00

  weet iemand hoe je ongedierte uit de tuin kan jagen zonder vieze spullen te gebruiken die slecht zijn voor het milieu? groeten jan piet

 9. woensdag 17 maart, 2010 om 12:06

  hoe kun je een bloem een andere kleur geven??

  • woensdag 17 maart, 2010 om 18:37

   Beste Jan Piet,

   Door hem te verven (grapje)

   Indien men het zaad van een bepaalde plant neemt en op de juiste tijd zaaid, dan krijg je meestal andere kleuren dan de orginele plant.

   Vriendelijke groet,
   Henk Polie

 10. donderdag 18 maart, 2010 om 08:46

  dankjewel voor dit antwoord.
  vriendelijke groeten jan piet

 11. vrijdag 19 maart, 2010 om 11:59

  Beste Henk Polie,

  Ik heb veel gehad aan dat slimmeantwoord! Daar heb ik veel aan gehad!!
  Groeten Jan Piet.

 12. maandag 29 maart, 2010 om 12:41

  waar komt de azalea vandaan?
  Vriendelijke groeten Lilly…

  • maandag 29 maart, 2010 om 21:51

   Beste Lilly,

   Zijn eigenlijke oorsprong van de Azalea is Japan, maar ook wilde soorten uit China, Taiwan en Korea zijn hier aanwezig.

   Vriendelijke groet,
   Henk Polie

 13. Adri
  zondag 12 september, 2010 om 15:13

  Beste Henk,
  Er zit schimmel in de Koreaspar, deze valt nu sterk uit.
  Is daar nog wat aan te doen? De boom staat er al 20 jaar.

  • maandag 13 september, 2010 om 22:39

   Beste Adri,

   Helaas is daar niets meer aan te doen, daar de schimmel ook in je grond zit en er geen middelen zijn om dat te verwijderen zolang de Koreaspar in de grondstaat.
   Wil je er een nieuwe voor in de plaats zetten?, dan zal eerst de grond schoon gestoomd moeten worden daar er anders alsnog de schimmels in de grond blijven zitten.

 14. Yoya
  maandag 27 september, 2010 om 11:39

  wie heeft er een antwoord op mijn vraag? ik wilde namelijk weten of je in de winter het gras kan maaien. misschien een domme vraag maar ik wil het echt weten. Mijn gras mag namelijk niet kapot gaan! Ik let op de tuin van mijn buren. Met vriendelijke groeten Yoya

  • maandag 4 oktober, 2010 om 00:10

   Beste Yoya,

   In deze herfstmaand kan het gazon voor de laatste keer worden gemaaid. De temperatuur gaat naar beneden en het gras groeit nu minder snel.

   In een heel zachte herfst kan het nodig zijn om nog een keertje te maaien, maar laat het gras liever wat te lang de winter ingaan dan super kort. Vang het afgemaaide gras op of hark het weg.In deze herfstmaand kan het gazon voor de laatste keer worden gemaaid. De temperatuur gaat naar beneden en het gras groeit nu minder snel.

   In een heel zachte herfst kan het nodig zijn om nog een keertje te maaien, maar laat het gras liever wat te lang de winter ingaan dan super kort. Vang het afgemaaide gras op of hark het weg.

 15. Yoya
  maandag 27 september, 2010 om 11:43

  ik wil vet graag weten of zonnebloemen sneller gaan groeien als je ze besproeit met afwasmiddel want dat doe ik altijd.
  met vriendelijke groet yoya

 16. Johan Pannekoek
  zondag 9 oktober, 2011 om 12:04

  Beste Henk Polie,

  vorige maand is onze kastanjeboom gerooid. Omdat we de bestrating en de fundering van het huis niet wilden beschadigen, hebben we besloten een stuk stam van plm. 60 cm. te laten staan. Nu gaat deze stomp overal uitlopen wat niet de bedoeling is.
  Wat kunnen we hieraan doen?

  vriendelijke groet, Johan

  • zondag 9 oktober, 2011 om 12:25

   Beste Johan,

   Het beste wat je kunt doen even de uitlopers weghalen.
   Daarna boven op de stam een paar gaatjes boren met de dikste boor die je heb en dan ongeveer 20 cm diep er dan wat keukenzout in strooien en voorzichtig vol gieten met water,
   na een jaar kijken wat hij dan doet en dan kan je hem als nog weer wat zout toedienen, maar meestal is dat niet nodig.
   Ook kan je de stam proberen gelijk met de grond af te zagen, wel voor dat je daar aan begint hem even rondom wat uit graven zodat je niet met je zaag in de grond zit te zagen, en er daar na ongeveer 10cm gewone tuinaarde op gooien zodat hij dan ook verstikt.

   Vriendelijke groet,
   Henk Polie

 17. Maas van den Breul
  maandag 30 januari, 2012 om 14:27

  Beste Henk, mijn complimenten voor de prachtige website.
  Mag ik je een vraag stellen ?
  Als ik mijn stekjes onder plastic plaats, ontstaat er vaak een soort schimmelpluis, en nu heb ik ergens op je site gelezen dat je daar een middel tegen gebruikt. Maar je geeft niet aan, WAT JE DAAR PRECIES VOOR GEBRUIKT. Of lees ik niet zorgvuldig ?
  Is daar een vriendelijk huismiddeltje voor, of koop je iets in het tuincentrum, en zo ja, WAT DAN ?
  Je gaat natuurlijk eerst zeggen, dat ik het niet te nat mag maken, en veel moet luchten, maar toch overkomt het me.

  Graag een reactie

  Vriendelijke groet van

  Maas van den Breul

  • maandag 30 januari, 2012 om 19:51

   Beste Maas,

   Vriendelijk bedankt voor u compliment.

   En hier onder de antwoorden over Meeldauw (schimmelpluis) Ik zelf had het als alleen maar Meeldauw omschreven maar dat heb ik inmiddels ook aangepast en er (schimmelpluis) bij gezet.

   Meeldauw (schimmelpluis) en ander klein ongedierte vernietigt men, als men ca. 2 eetlepels keukenzout in een grote emmer water oplost en daarmee de aangetaste plekken besprenkelt.

   Knoflook kan ook gebruikt worden om roest en meeldauw (schimmelpluis) op de planten in de tuin of hobbykas te bestrijden. Een paar teentjes knoflook fijnsnijden en daar dan ongeveer een liter heet water overgieten daarna er een paar druppels afwasmiddel aan toegevoegen waardoor de oplossing beter aan de bladeren en stengels zal hechten (uitvloeier) waardoor er een knoflookthee ontstaat. Een paar keer per dag de planten met dit middel besproeien en na verloop van tijd is de aantasting verdwenen. Ook rozen, die heel gevoelig zijn voor meeldauw kunnen met deze knoflookthee behandeld worden.

 18. esmmar
  donderdag 8 maart, 2012 om 11:50

  Is deze meeldauwbehandeling ook handig bij longkruid. Dat vaak prachtig opkomt en bloeit, maar vervolgens erg witte bladeren krijgt als het wat vochtig is. De bladeren zijn immers harig en water met zout blijft dan meer liggen.
  Nu verwijder ik alle aangetaste bladeren.

  • donderdag 8 maart, 2012 om 18:40

   Beste Esmmar,

   Dat heb ik zelf nog niet uitgetest.
   Maar als er bij mijn Longkruid te veel schimmel komt dan knip ik ze ongeveer 5 cm boven de grond af, en na een week of 4 heb je dan weer frisse Longkruid.

   Vriendelijke groet,
   Henk Polie

 19. bestwebspaces.com
  zaterdag 11 mei, 2013 om 00:16

  I think the admin of this web page is truly working hard in favor of his
  website, since here every information is quality based information.

  • woensdag 15 mei, 2013 om 20:32

   Thank you very much,
   kind regards
   Henk Polie

 20. Jaap Fernhout.
  zondag 26 mei, 2013 om 13:41

  Goede middag Henk,
  Ik heb een vraag.
  Sinds vorig jaar heb ik regelmatig één of meerdere dassen in de tuin.
  Prachtige beesten hoor, maar liever niet in de tuin. Ze wroeten nl. de hele graszode om. Het betreft een grote tuin, temidden van de bossen in Vierhouten.
  Helemaal omrasterd tegen wilde zwijnen, maar dassen komen toch regelmatig een bezoek brengen. Wat is een milieu-vriendelijke methode om de das tegen te houden??

  • vrijdag 31 mei, 2013 om 14:04

   Beste Jaap,

   Helaas heb ik geen oplossing voor u, maar misschien zijn er andere lezers die hier hopelijk wel een antwoord op kunnen geven.

   Vriendelijk groet,
   Henk Polie

 21. criar sites
  dinsdag 11 juni, 2013 om 01:08

  Very good article. I absolutely appreciate this website.
  Stick with it!

  • zaterdag 15 juni, 2013 om 23:13

   Thank you very much,
   kind regards
   Henk Polie

 22. DiseñO web
  dinsdag 11 juni, 2013 om 10:05

  It’s wonderful that you are getting ideas from this paragraph as well as from our dialogue made at this place.

  • zaterdag 15 juni, 2013 om 23:12

   Thank you very much,
   kind regards
   Henk Polie

 23. CREARE UN SITO Creare un sito web FARE UN SITO
  dinsdag 11 juni, 2013 om 23:57

  You ought to take part in a contest for one of the
  best blogs on the internet. I’m going to recommend this site!

  • zaterdag 15 juni, 2013 om 23:11

   Thank you very much,
   kind regards
   Henk Polie

 24. Creation site internet
  vrijdag 14 juni, 2013 om 06:15

  Thank you for every other excellent article.
  Where else may just anybody get that kind of info in such a perfect
  method of writing? I have a presentation subsequent week,
  and I’m on the search for such info.

  • zaterdag 15 juni, 2013 om 23:06

   Thank you very much,
   kind regards
   Henk Polie

 25. jan van der Meer
  maandag 28 oktober, 2013 om 11:25

  Beste Henk,
  mijn vijgenboom zit onder de oranje/roze roestachtige schimmel. Ik zou denken dat het vruchtboomkanker is, alleen zou dat een bacterie moeten zijn vlgs mij.
  Dus wilde ik door jou site Houtazijn gaan gebruiken. Maar ik kan er verder op t internet nog in mijn eigen geheugen-bibliotheek niets over vinden. Dus vroeg ik me af wat jij er nog eer over weet.
  ik zou het nl doodzonde vinden als onze vijgenboom een langzame dood sterft….

  Vriendelijke groet,

  Vrolijke Noot,

  Jan van der Meer

  • woensdag 11 december, 2013 om 20:41

   Beste Jan,

   Dat weet ik helaas niet, daar ik hoofdzakelijk met vaste tuinplanten bezig ben.

   Vriendelijke groet,
   Henk Polie

 26. vrijdag 29 november, 2013 om 22:25

  Beste henk, ik heb elk jaar perenroest in mijn mini stoofpeer, dit jaar heb ik de aangetaste blaadjes er af gehaald, en voor de zekerheid gespoten met een middel hiervoor, is er ook een natuurlijk middel wat ik kan gebruiken, groetjes joka.

  • woensdag 11 december, 2013 om 20:34

   Beste Joke,

   Helaas heb ik geen verstand van fruitbomen, maar ik hoop voor u dat er andere gebruikers hier zijn die daar wel verstand van hebben en hun dan hopelijk het antwoord voor u kunnen geven.

   Vriendelijke groet,
   Henk Polie

 27. Annelies
  maandag 9 juni, 2014 om 12:57

  Hoi,

  Ik wil mijn rozenstruiken met een melkoplossing behandelen tegen meeldauw maar
  mag dat ook als de zon schijnt of is het beter om dat te doen als de zon niet meer zo sterk is?
  Ik wil niet dat mijn struiken verbranden.

 28. vrijdag 4 juli, 2014 om 19:33

  beste henk,heb anjeliers gepoot ,en dat ging goed ,nu na 2 maanden worden ze bruin ,net of ze kalm aan dood gaan ,wat is dit ,en wat kan ik er tegen doen.

  vriendelijke groet

  kommer tanis

  • zondag 6 juli, 2014 om 16:16

   Beste Kommer Tanis,

   Ik zou het niet weten, maar hopelijk zijn er andere bezoekers die dat wel weten en het antwoord dan hier plaatsen.

   Vriendelijke groet,
   Henk Polie

 29. Jacq de Jong
  vrijdag 16 januari, 2015 om 12:49

  Beste Henk, mijn blauwe regen is dit voorjaar, nadat het nieuw blad had gemaakt, in twee weken tijd doodgegaan. Het nieuwe blad werd bruin en viel vervolgens uit. Het meest raadselachtige ervan zit in het eerst ging ontluiken en dan sterven. Pas veel later dacht ik er aan dat ik mijn aangrenzende terras had schoongemaakt met pure schoonmaakazijn. Zou dit er mee te maken kunnen hebben, of denk jij aan iets anders?

  Vriendelijke groeten,
  Jacq

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: