December


Zolang het niet vriest.

Thymus x citriodorus Archers Gold

 

In de winter kun je nog van alles doen in de tuin, zoals het planten en verplanten van bomen en heesters, het snoeien van vruchtbomen en zelfs de bollen kunnen nu nog de grond in. Dat wil zeggen, zolang het niet vriest. Daalt het kwik beneden nul, hang dan de schop of snoeischaar aan de wilgen.

 

 

Cornus alba Sibirica

 

Dit is een aantrekkelijke vaste plant, met bontgekleurd blad. De bloei is van weinig betekenis en de bloemstengels kunnen het beste afgesnoeid worden om uitzaaien te voorkomen, daar de zaailingen groene bladeren zouden kunnen hebben.
Het is een plant die van, hoogte varierend is van 1 tot 2 meter, de plant gedijt het beste in de zon of half schaduw en drassige grond.

Zo ziet hij er in de winter uit de, Cornus alba Sibirica
cornus_alba_sibirica.jpg

Struiken met bijzonder gekleurde (of gevormde) takken brengen ook kleur in de wintertuin, ze verdrijven de grauwheid van het seizoen en blijven de hele winterperiode mooi. Als ze dan ook nog mooi in de zomer zijn, zoals deze bonte kornoelje, is dat helemaal perfect.

Vermeerdering: door afleggen of te stekken.


 

Bewaar fruit controleren


 

Kijk vruchten in de bewaarplaats regelmatig na. Verwijder rotte vruchten onmiddellijk. De schimmel ‘stapt’ namelijk snel over van de ene vrucht op de andere.

 

Tip: Het eenvoudigst te bewaren zijn: stoofperen, moesappels en zoete appels.
 

Wakkere egels


 

In de winter zie je wel eens egeltjes in de tuin die niet in winterslaap zijn.

 

Geef deze nuttige dieren geen melk. Egels kunnen geen melk verteren. Ze krijgen diarree en overleven de winter niet. Breng verzwakte egels naar een (egel) opvangcentrum of geef ze kattenvoer te eten.


 

Druiven snoeien


 

Druiven groeien hard. Om rijk te kunnen oogsten moet je ze door zomer- en wintersnoei bijsturen. In de winter gaat het vooral om vormsnoei.

 

December is daarvoor de beste tijd. De plant is dan in rust en er is geen gevaar dat de druif gaat ’bloeden’ (sap verliezen).


 

Planten in potten


 

Winterharde planten in (een vorstbestendige) pot kunnen in principe ’s winters buiten blijven staan.

 

Vergeet niet om ze af en toe wat water te geven. In de winter gaat de verdamping gewoon door. Bemesten is niet nodig.

 

Houd er wel rekening mee dat planten in een pot minder goed bestand zijn tegen vorst.
Gaat het flink vriezen dan is tijdelijk binnenhalen of beschermen tegen vorst (met bijv. noppenfolie) beslist aan te raden.


 

Tips voor de vijver

 

Neem in een strenge winter tijdig maatregelen om de vijver en zijn bewoners te beschermen.

Haal ingewaaid blad zoveel mogelijk uit de vijver, bij het verrottingsproces komen er giftige gassen vrij.
Voorkom vanwege de gifitge gassen dat de vijver helemaal dicht vriest.

Houd als het sneeuwt een stuk van het ijs sneeuwvrij, zodat er licht in de vijver kan vallen.

Als het water kouder is dan 10 °C functioneren dieren bijna niet. Stop dus met het voeren van de vissen.
Niet hakken in het ijs! Door de trillingen kunnen vissen inwendige beschadigingen oplopen en doodgaan.

Zet vorstgevoelige planten voor de vorstperiode wat dieper (minimaal 60 cm) onder het wateroppervlak.


Gereedschap opbergen

 

Berg tijdens de winter het tuingereedschap op een droge plek op.

 

Spade, hark en schoffel kun je het beste eerst goed schoonmaken met een (staal) borstel, eventueel slijpen (met een wetsteentje) en invetten met bijvoorbeeld olijfolie (milieuvriendelijk!). Vergeet ook de snoeischaar en -zaag niet.
 

 

Stamrozen en vorst


 

Bij stamrozen zit het kwetsbare oculatiepunt aan het eind van de stam. Deze plek moet je beschermen tegen (strenge) vorst.


Tip:
Bevestig aan elk stammetje een lamp. De lamp geeft warmte af en beschermt zo het oculatiepunt. Het is bovendien een leuk gezicht!


 

Schuilplaats


 

In de herfst gaan padden op zoek naar een geschikte overwinteringsplaats. Een oude bloempot, een takkenhoop of enkele op elkaar gestapelde dakpannen vormen een prima schuilplaats voor  deze nuttige beestjes.

 

Een wat rommelige tuin, waarin elke vierkante centimeter aarde door planten wordt bedekt, is een eldorado voor padden. Behalve allerlei insecten hebben zij ook slakken op hun menu staan.
 

De tuin als kerstmarkt


 

Maak eens een rondje door de tuin voordat je naar het tuincentrum gaat om materiaal te kopen voor kerstversiering in huis.

 

Je staat versteld van wat de tuin aan takjes, bessen en blad biedt. Wat is er nog mooier om er dan een kerststukje van te maken en je kinderen en buren dat ook mogen doen. Niemand ziet toch dat die paar takjes van die conifeer of dat ene hulsttakje met die mooie rode besjes, er van af zijn?. En wat te denken van de vaak peperdure takjes van de skimmia?, om die daar ook in te verwerken.


 

Kerstroos

 

 

Nu kun je overal de zogenaamde kerstroos in pot kopen. Het is een helleborus-soort (Helleborus niger om precies te zijn) die eigenlijk in de tuin thuishoort.

 

Doordat deze planten in een warme ruimte zijn geplaatst bloeien ze al in december; met een beetje geluk tijdens de kerstdagen.

 

Tip: Haal de plant zodra hij is uitgebloeid uit de warme kamer. Zet hem niet ineens buiten, want dan is de overgang te groot.
 

Na de kerst

 

 

Gooi na de feestdagen de kerstboom niet weg.

 

Geef een boom met kluit een plekje in de tuin. Van een boom zonder kluit kun je de takken gebruiken om vorstgevoelige planten te bedekken en zo te beschermen tegen de winterkou.
 

 

Uw tuin hoeft geen dag van het jaar zonder bloemen te doen.

Want er zijn heesters en planten die hartje winter bloeien en zelfs heerlijk geuren om de schaarse insecten te lokken. Met deze tips creëert u eilandjes van kleur voor de somberste winterdagen.

Standplaats
Net zoals de zomerbloeiers stellen ook winterbloeiende planten hun persoonlijke eisen aan standplaats, zon en schaduw.
Een tip: zet ze als het even kan zó dat u er vanuit uw huiskamer van kunt genieten.


Winterjasmijn

 

De winterjasmijn (Jasminum nudiflórum) is een heester die tot 2 meter hoog kan worden. Deze sterke gevel-bedekker stelt weinig eisen aan de standplaats, al kunt u hem beter niet tegen een noordmuur zetten. Regelmatig opbinden en hij verrast u van december tot maart met goudgele bloemen, die mooi afsteken tegen de kale, lichtgroene takken. Tip: snij takken die nog in de knop zitten af en zet ze in een vaas op water. Ze komen binnen tot bloei en blijven vrij lang goed.

De heester kan in principe elk jaar direct na de bloei stevig te worden gesnoeid. Voor het beste resultaat snijd u alle oude en onregelmatige groei weg, en snoeit u de takken die hebben gebloeid terug tot enkele veelbelovende scheuten aan de voet van de plant. De jonge, groene overblijvende takken zullen dan alle energie van de plant ontvangen en straks rijk bloeien. Het is van groot belang de jaarlijkse snoeibeurt uit te voeren. Als u niet snoeit, zal al snel het oude hout de jonge aanwas verstikken en een verwilderde heester opleveren. De winterjasmijn is een solitair. Zijn losse groei maakt hem ongeschikt voor combinaties met andere heesters. Zeer geschikt om langs een muur te leiden.

Vermeerderen: door aflegen, of in de zomer te stekken.

Afleggen: Pak een twijg en snijdt deze schuin in, leg hem daarna op de grond en bedek hem met zand, leg er een steen bovenop of zet de twijg vast met een klem. Na een tijdje ontstaan er wortels en kunt u het jonge plantje van de moederplant afsnijden.


Sneeuwbal

 

 

De Viburnum bodnatense ‘Dawn’ is een winterbloeiende sneeuwbalsoort.
Van december tot en met februari heeft deze heester geurend roze bloementrossen. Na 10 jaar kan hij 2,5 tot 3 meter hoog worden. Deze bladverliezende heester krijgt in de winter opvallende trosjes roze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Het is een gemakkelijke struik die in elke goed bemeste tuingrond groeit en zowel in de zon als in de halfschaduw kan staan.

Vermeerderen: door aflegen, of in de zomer te stekken.

 


Tuin klussen algemeen in december.

 

Het tuingereedschap wat je de komende maanden niet denkt te gebruiken niet enkel schoon maken maar ook eens goed in de olie zetten. Stekmessen, oogstmessen, zeis, snoeischaren, slijpen met een wetsteen. Buitenkranen water aftappen en isoleren met noppenfolie. De tuinslangen laten leeglopen, oprollen en wegbergen. Verwijder bladafval uit uw dakgoten. Maak de vogelnestkastjes in uw tuin schoon.
Mos / algen op de looppaden of terras verwijderen, met metselzand is tegelijk milieu vriendelijk. De vogels enkel bijvoederen als het koud is. De overwinteringplaats van de terras- en de balkonplanten controleren. Alert zijn voor ziektes en insecten en wat water geven indien nodig.
Verplanten van bladverliezende struiken en bomen als de grond niet bevroren is.
Vorstgevoelige planten beschermen met droge bladeren, jutedoek, of dennentakken. Planten nooit afdekken met plastiek want dit zorgt voor rotting. Zet een windscherm rond pas aangeplante groenblijvende planten. Daar de planten nog niet zijn ingeworteld, kunnen ze bij hevige vorst geen water opnemen. In combinatie met een uitdrogende wind kunnen niet beschermde planten dan ook droog-vriezen. Geef deze pas geplante groene planten regelmatig water, indien het niet vriest.

Wintergroene terrasplanten in pot zoals buxus kun je bij hevige vorst beter uit de volle zon halen om verbranding te voorkomen. Rond de potten die buiten blijven staan kun je vorstbeschermende materialen aanbrengen zodat de pot en de potkluit niet bevriest. Voordat je de terraspotten opvult met potgrond, plaats je eerst rondom noppenfolie. Sneeuw van doorhangende takken afschudden zodat ze niet afbreken.

Winterstekken nemen van heesters.
Wortelstekken nemen van vaste planten zoals Acanthus, herfstanemonen.

De rozenbladeren die nu nog niet vanzelf zijn afgevallen verwijderen zodat ziektes geen kans krijgen om zo alsnog te overwinteren.

Laatste bladeren van het gazon harken.
Loop niet op een bevroren gazon want dat zal na enkele dagen gele voetsporen vertonen.

Bloembollen en -knollen:

Dit is de laatste kans om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten.

De knollen van zomerbloeiers (Dahlia’s) regelmatig controleren op schimmels of muizenvraat.

 

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: